Rodica Mantescu, valabil la 14-Nov-2010
Intrebare: In urmatorul context:
- la data de 30.11.2009 a avut loc fuziunea prin absorbtie a societatii X cu societatea Y precum si radierea societatii Y in Registrul Comertului;
- salariata despre care vorbim se afla la momentul fuziunii in concediu ingrijire copil, la domiciliul din Iasi;
- in urma cererii de reluare activitate transmisa catre cesionar de catre salariata s-a decis reluarea activitatii de catre angajata incepand cu 01.11.2010. Exista insa cateva modificari implicate de fuziune:
a) Modificarea punctului de lucru (de la adresa din Bucuresti a cedentului mentionata in contractul angajatei, la adresa cesionarului (de asemenea in Bucuresti);
b) Modificarea activitatii: angajata are functia de Coordonator regional retea Moldova, iar in acest moment societatea nu mai are retea in regiune;
c) Salariul era compus din parte fixa + parte variabila functie de realizarile retelei din zona, in acest moment nemaifiind de actualitate (lipsa retelei in zona),
Model de notificare salariata Am dori sa stim ce elemente trebuie sa includem in notificare.
PortalCodulMuncii.ro
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI
Raspuns: Codul muncii prevede in art. 169 alin. (1) ca in cazul in care se produce un transfer al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, in conditiile legii, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor.
Dispozitiile Codului muncii sunt dezvoltate de Legea nr.67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia.
In conformitate cu art. 169 alin.(2) din Codul muncii si art. 5 alin.(1) din Legea nr.76/2006, drepturile si obligatiile cedentului care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului vor fi transferate integral cesionarului.
Astfel, drepturile si obligatiile privind lucratorii la data transferului sunt transferate fara sa mai fie nevoie de vreo formalitate, cesionarului (cel care devine noul proprietar al intreprinderii, unitatii sau unei parti a acesteia).
Salariatii, inclusiv cei care au contractul individual de munca suspendat datorita concediului pentru cresterea copilului, devin salariatii cesionarului ca urmare a transferului intreprinderii.
In aceasta situatie potrivit textelor legale mai sus enuntate, salariatei aflate in concediu pentru cresterea copilului i-au fost transferate integral toate drepturile ce decurgeau din raporturile sale de munca cu fostul angajator, noului angajator. Ca urmare, noul angajator are obligatia sa-i acorde toate drepturile stabilite in contractul individual de munca printre acestea regasindu-se si functia si salariu, ceea ce inseamna ca, nu poate sa modifice, ca o consecinta a transferului, vreunul dintre elementele contractului salariatului preluat.
Functia si salariul constituie elemente esentiale ale contractului ce nu pot fi schimbate decat cu acordul partilor, iar schimbarea din functie, avand ca rezultat diminuarea salariului nu poate fi facuta decat cu acordul salariatului, in caz contrar angajatorul procedand la modificarea unilaterala a contractului, ceea ce presupune incalcarea dispozitiilor art.41 din Codul muncii.
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.
In cazul transferului intreprinderii, modificarea locului muncii de la sediul cedentului la sediul cesionarului este efectul transferului contractului individual de munca.
In consecinta, notificarea salariatei cu privire la modificarea contractului individual de munca ca urmare a transferului intreprinderii nesocoteste prevederile art. 41 si 169 din Codul muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri