Intrebare: In conformitate cu prev. Legii TUPE sau Legea 67/2006 , incepand cu data de 01.05.2011, firma noastra a preluat de la o alta companie, un numar de 246 de salariati. Pentru acesti 246 vom respecta Contractului Colectiv de Munca al cedentului; Insa, o parte din angajatii cesionarului, au intocmit cereri pentru a face parte din sindicatele firmei cedente (si a li se retine o suma de bani lunara de 1,2 pt sindicate) si a cere aceleasi beneficii ca si cei 246 de salariati transferati. Intrebarea este: 1-firma cesionara este obligata sa aplice si salariatilor deja angajati la momentul transferului(1 .05.2011), sau cei angajati dupa 01.05.2011 prevederile Contractului Colectiv de Munca al firmei cedente, daca acestia solicita acest lucru?
2- Se poate retine cotizatia de 40 lei (1,2) din salariu pentru a se vira in conturile sindicatului pt care adera salariati cesionarului, salariatul manifestandu-si in scris aceasta dorinta.(aceasta prevedere fiind stabilita in CCM-ul cedentului). Mentionez ca, firma cesionara nu are incheiat un CCM.
Raspuns: Prevederile Codului muncii si cele ale Legii 67/2006 reglementeaza drepturile salariatilor transferati in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator
Astfel, potrivit art. 173 alin. (2) din Codul muncii si art. 5 alin.(1) din Legea 67/2006 , drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Asadar, ceea ce se transfera sunt drepturile si obligatiile cedentului care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil existente la momentul transferului. Prin urmare, cesionarul preia drepturile si obligatiile cedentului ce existau la momentul transferului Or, cedentul nu putea avea la momentul transferului drepturi si obligatii fata de salariatii cesionarului ci doar fata de proprii salariati pe care ii transfera unui alt angajator. De aceea de drepturile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cedentului la momentul transferului beneficiaza numai salariatii transferati.
Aderarea salariatilor cesionarului la organizatia sindicala care a negociat contractul colectiv de munca existent la nivelul cedentului la momentul transferului nu le confera acestora drepturile si obligatiile prevazute de acest contract. Pe cale de consecinta, nu le este aplicabila nici prevederea din contractul coelctiv de munca referitoare la retinerea cotizatiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<