
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea presedintelui Klaus Iohannis de anulare a amenzii de 5.000 de lei primita in mai 2020 de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in urma unor declaratii pe care le-a facut privind un proiect de lege referitor la autonomia Tinutului Secuiesc.
Initial, Curtea de Apel Bucuresti a respins in ianuarie 2021 solicitarea presedintelui, insa Instanta suprema a admis recursul lui Iohannis si a anulat decizia CNCD, informeaza
Agerpres.
"Admite recursul declarat de recurentul - reclamant presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis - prin Administratia Prezidentiala impotriva sentintei nr. 100 din 29 ianuarie 2021 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Caseaza sentinta recurata si, in rejudecare, admite actiunea. Anuleaza Hotararea Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii nr.443/20.05.2020. Definitiva", se arata in hotararea instantei.
Pe 20 mai 2020, presedintele Klaus Iohannis a fost sanctionat de Colegiul director al CNCD cu o amenda de 5.000 lei pentru discriminare si incalcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenenta etnica/nationala.
In aceeasi zi, seful statului a anuntat ca va contesta in instanta decizia CNCD, considerand ca hotararea prin care a fost sanctionat este una "profund politica".
Declaratia sanctionata de CNCD
Seful statului a fost sanctionat pentru declaratiile facute in contextul adoptarii tacite de Camera Deputatilor a proiectului legat de autonomia Tinutului Secuiesc.
Pe 29 aprilie 2020, Klaus Iohannis declara: ''Jo napot kivanok, PSD' ('Va doresc o zi buna, PSD'). Este incredibil, dragi romani, ce se intampla in Parlamentul Romaniei. PSD a ajutat UDMR sa treaca prin Camera Deputatilor o lege prin care da autonomie larga Tinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce intelegeri se fac in Parlamentul Romaniei! In timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autoritati, ne luptam pentru vietile romanilor, ne luptam ca sa scapam de aceasta pandemie, PSD, marele PSD, se lupta in birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu! (Buna ziua, Ciolacu!) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, in schimbul acestei intelegeri? Vedeti, dragi romani, asta inseamna o majoritate toxica, majoritatea toxica pesedista. De aceea, dragii mei, se intelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale natiunii sa fie hotarate de PSD. Eu nu mai vreau ca aceasta majoritate toxica pesedista sa hotarasca impotriva Romaniei si impotriva romanilor. Este inadmisibil asa ceva si, pana cand sunt eu presedintele Romaniei, o astfel de lege nu va exista".
Potrivit CNCD, declaratia lui Iohannis reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenta etnica/nationala, conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G.137/2000.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatul este condamnat cu inchisoare cu executare, isi anunta seful telefonic ca nu mai ajunge la munca din aceasta cauza, care este data de incetare a contractului de munca, ziua in care s-a pronuntat instanta? De asemenea cum se aduce la cunostinta angajatului decizia de incetare a contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate cu sediul in Bucuresti, sectorul 1 si cu puncte de lucru in sectorul 2, Constanta si Cluj, are si salariati mobili. Din punct de vedere al declararii impozitului pe salarii, unde vor figura acestia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<