Indemnizatia pentru cresterea copilului, acordata mamelor pentru maximum 2 ani, va scadea cu 25% din nivelul actual, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. In acest moment, indemnizatia este de 85% din media veniturilor din ultimul an. Astfel, mamele vor primi 63,75% din media veniturilor, au precizat sursele citate. Potrivit acestora, va fi pastrata limita minimala de 600 de lei. De asemenea, va fi pastrat si plafonul maximal de 4.000 de lei.
In ultimele zile au aparut mai multe informatii legate de scaderea indemnizatiei pentru
mame. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat pe blogul sau de judecatorul Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea, indemnizatia pentru cresterea copilului ar fi urmat sa scada cu 15%
Reamintim ca diverse surse guvernamentale au anuntat ca indemnizatia pentru mame va scadea, fiind avansate doua variante: fie stabilirea unui cuantum fix de sase milioane de lei, fie scaderea procentului actual.
Potrivit aceleiasi surse, alocatia acordata la nasterea unui copil, in valoare de 230 de lei, scade si ea cu 15%. Tot cu 15% scade si alocatia de stat pentru copii, acum in valoare de 200 de lei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: angajat in concediu medical timp de 1 an oncologie doreste sa inceteze activitatea. Trebuie sa ii platim zilele de concediu de odihna neefectuate. Cum se calculeaza corect indemnizatia de concediu de odihna? Avand in vedere ca indemnizatia medicala nu este salariu, se iau ca si baza de calcul drepturile salariale din ultimele 3 luni inainte de a intra in medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum se calculeaza corect indemnizatia de concediu de odihna pentru luna martie 2025 in urmatoarea situatie: Salariat care in luna februarie 2025 a avut 20 de zile de concediu medical, in ianuarie 2025 12 zile de concediu medical si in decembrie 2024 a avut 3 zile de concediu medical. Se ia in calcul si indemnizatia de concediu medical sau doar salariul brut realizat si zilele de concediu medical se iau in calcul pentru stabilirea indemnizatiei zilnice de concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<