Ce se intampla cu protectia de 6 luni pentru salariatii care se afla in concediu de ingrijire a copilului si se intorc mai devreme la serviciu?
Spre exemplu, avem situatia unei salariate care a solicitat 1 an de concediu pentru ingrijirea copilului. Concediul expira in luna iunie 2014.
Salariata reia activitatea in martie 2014, inainte sa ii expire termenul de CCC. In luna aprilie 2015 hotarirea AGA a societatii a decis desfiintarea postului pe care lucra salariata. Ce se intampla cu postul salariatei. Are voie angajatorul sa o concedieze? Are angajatorul cum sa desfiinteze acest post?
In mod evident, orice greseala ce tine de dreptul muncii se transforma foarte rapid intr-un posibil litigiu de munca.
Am cerut sfatul unui expert pentru a intelege cum se poate proceda in aceasta situatie.
Conform expertului, trebuie sa privim catre prevederile art. 12 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonana de urgen a Guvernului nr. 111/2010, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.
Stim si faptul ca angajatorul nu are voie sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
Tinand cont de aceste aspecte, intelegem faptul ca
salariata aflata in plata stimulentului de insertie nu va putea fi concediata 6 luni de la revenirea definitiva in unitate.
Atentie la faptul ca salariata poate reintra in concediu crestere copil, poate ramane la locul de munca fiind protejata impotriva concedierii, poate prelungi concediul de crestere copil pana la doi ani numai prin concediu fara plata pentru cresterea copilului ce are temei legal art. 6 din O.U.G. nr. 111/2010, insa salariata nu poate fi concediata 6 luni de la revenirea definitiva in unitate.
Cat despre perioada de 6 luni, avand in vedere ca sintagma folosita de legiuitor in cuprinsul art. 25 alin. (3) din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare este ambigua cu pana la 6 luni, apreciem ca in perioada de 6 luni de la revenirea definitiva a salariatei la locul de munca aceasta nu poate fi concediata. Revenirea definitiva se considera in momentul in care salariata nu nai poate reintra in concediu crestere copil, doi ani respectiv 3 ani (daca pe perioada concediului de crestere copil descopera un handicap al copilului), respectiv momentul expirarii duratei concediului.
Asadar, salariata nu poate fi concediata decat dupa 6 luni de la revenirea din CIC potrivit dispozitiilor legale mai sus citate, cu exceptia faptului in care societatea se afla in reorganizare judiciara sau faliment cand obligatorie ramane numai perioada de preaviz.
Raspuns oferit de Consilier Juridic Gabriela Dita pentru LegislatiaMuncii.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Datorita reducerii vanzarilor la un punct de lucru, se solicita din partea conducerii, mutarea unui salariat la alt punct de lucru in cadrul aceluias oras si schimbarea functiei. Acesta refuza mutarea la alt punct de lucru din cauze medicale nedovedite medical. Ce solutii aveti va rog pentru aceasta situatie? Mentionez ca angajatorul doreste mentinerea acestuia in societate.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care sunt pasii si procedura cea mai simpla de desfintare/restructurare a unui post de munca guvernanta hotel? Se poate restructura acest post de munca? chiar daca nu exista in nomenclatorul hotelului nici la dosarul criteriilor de clasificare a hoteluiui? Ar fi trebuit sa existe organigrama la obtinerea criiteriilor clasificare de functionare a hotelului? Daca restructurez/blochez postul, trebuie automat bagata persoana in somaj? iar ea poate nu doreste? Cercectare disciplinara nu pot sa-i fac,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o echipa de vanzari distribuita pe zone georgrafice in tara. Intr-o zona pozitia va fi desfiintata, iar activitatea va fi redistribuita intern, ca urmare a reorganizarii departamentului. Este obligatorie evaluarea intregii echipe de vanzari iar angajatul cu cel mai slab punctaj este cel care va pleca chiar daca este posibil sa fie intr-o alta zona geografica sau este suficienta preavizarea angajatului din zona respectiva si desfiintarea locului lui de munca dupa 20 de zile lucratoare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<