Decizia unilaterala de renuntare la clauza de neconcurenta reprezinta una dintre cele mai grave greseli pe care angajatorii le pot comite.
La aceasta clauza, angajatorul nu poate renunta prin decizie unilaterala. Este nevoie de un acord de renuntare la clauza de neconcurenta, acord semnat de ambele parti.
De altfel, clauza de neconcurenta asa a si fost introdusa in CIM sau anexata la CIM prin act aditional. A fost nevoie de la bun inceput de semnatura partilor implicate: angajator si salariat.
Potrivit art. 20 din Codul muncii, in afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.
Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Clauza de neconcurenta este reglementata de art. 21 - 24 din Codul muncii.
Va amintesc faptul ca orice clauza de neconcurenta presupune ca dupa incetarea contractului de munca, salariatul sa nu nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Asadar, discutam despre un schimb. Daca angajatorul renunta la plata indemnizatiei de neconcurenta, salariatul nu mai este obligat sa respecte clauza.
Mai mult, salariatul poate sa isi actioneze fostul angajator pe motivul renuntarii la plata indemnizatiei de neconcurenta. Instanta va stabili rezolutia acestei situatii.
Esential ramane de precizat faptul ca orice clauza de neconcurenta are la baza vointa partilor raportului de munca. "Odata intervenit acordul dintre angajator si salariat in sensul introducerii in contractul individual de munca a clauzei de neconcurenta, aceasta devine obligatorie fata de partile raportului de munca, partile avand indatorirea respectarii obligatiilor astfel asumate.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Din momentul in care clauza de neconcurenta a devenit element al contractului individual de munca, renuntarea la clauza se va realiza doar in modul in care aceasta obligatie a luat nastere, prin acordul partilor.
Angajatorul are nevoie de consimtamantul salariatului pentru renuntarea la clauza de neconcurenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE