Laura Vicol, avocat si deputat, este subiectul unei controverse si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a publicat un mesaj semnat de presedintele organizatiei prin care aceasta este sustinuta in activitatea sa.
In esenta, UNBR condamna orice declaratie prin care avocatul numit intr-o functie publica este identificat cu clientii sau cu cauza acestora.
Organizatia subliniaza ca la Congresul O.N.U. de la Havana din 1990 s-a stabilit, ca principiu de baza, ca avocatii, in exercitarea profesiei, nu trebuie asimilati clientilor sau cauzelor clientilor lor. "Comisia Permanenta a U.N.B.R. considera ca blamarea activitatii profesionale a unui avocat ales intr-o pozitie publica in cadrul Parlamentului Romaniei este extrem de periculoasa pentru societate si nociva in ceea ce priveste perceptia publica a profesiei de avocat", se arata intr-un mesaj public.
Mai mult, UNBR saluta implicarea avocatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului, "cu convingerea ca experienta lor profesionala poate fi utila demersului legislativ".
Se mai arata, totodata, ca "politica se duce si pe alte fronturi – din pacate – din afara doctrinei sau intereselor politice". Astfel, conform UNBR, se ajunge la situatia in care un avocat sa fie blamat in plan profesional ca efect colateral al unei contestari politice.
"Comisia Permanenta a U.N.B.R. a monitorizat si a analizat constant abuzurile asupra profesiei de avocat si condamna orice mesaj care poate crea perceptia, fundamental gresita, a identificarii avocatului cu clientul sau. Dreptul la avocat beneficiaza de protectie constitutionala; prin urmare, oricare cetatean are dreptul la aparare pe intregul parcurs al unui proces. Avocatul nu poate fi niciodata identificat cu clientul sau cu cauza clientului sau, oricat de tentant si aparent folositor ar fi un astfel de atac la adresa avocatului din partea adversarilor profesionali sau politici – cu atat mai mult in situatia in care avocatul in cauza ocupa o functie politica importanta", mai precizeaza organizatia prin vocea presedintelui Traian Briciu.
In mesajul sau UNBR arata ca se asigura in permanenta ca nu se fac derogari de la principiile neidentificarii avocatilor cu clientii sai sau cu cauzele acestora si reafirma, ori de cate ori este nevoie, ca acestea reprezinta principii fundamentale, prevazute in cel mai cuprinzator cadru normativ international care protejeaza dreptul de acces la asistenta judiciara si functionarea independenta a profesiei de avocat.
UNBR conchide informarea si semnaleaza importanta deplinei integrari de catre stat, atat in legislatie, cat si in procesul decizional politic, a promovarii si protectiei drepturilor, indatoririlor si prerogativelor avocatilor, precum si a recunoasterii, sustinerii si protectiei rolului vital pe care il au avocatii si profesia de avocat in sustinerea statului de drept, in promovarea si protejarea drepturilor omului, in conformitate cu Principiile de baza privind rolul avocatilor.