UPDATE! Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legile care prevad interdictia de a candida si a fi alese in functiile de senator, deputat, respectiv de primar, presedinte al Consiliului judetean, consilier judetean, consilier local pentru persoanele care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, contra vietii, daca nu a intervenit reabilitarea judecatoreasca, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea.
Proiectul modifica Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si Legea 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor.
"Nu au dreptul de a depune candidaturi si nu pot fi alese (...) persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, conditiile prevazute la articolul 37 din Constitutia Romaniei pentru a fi alese si persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea", prevad legile.
„Nu mai este vorba doar despre minori. Vorbim despre toti condamnatii, abuzatori de minori sau traficanti de persoane, violatori, corupti si alte soiuri de penali. Este de datoria noastra sa nu mai permitem infractorilor sa ajunga sa conduca si sa ia decizii pentru romani, fie ca vorbim despre comunitati locale sau Parlament. A fost nevoie sa vina legea sa spuna ca nu e normal asa ceva!”, a declarat deputatul Catalin Tenita in plenul Camerei Deputatilor.
Stire initiala 24 mai 2022
Persoanele care au suferit condamnari penale definitive nu pot candida la alegerile parlamentare daca nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau dezincriminarea faptei, potrivit unei propuneri legislative ce a fost adoptata marti de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.
Deputatii din Comisia juridica au votat astfel, cu o abtinere, pentru raport de adoptare in cazul propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, scrie
Agerpres.
Proiectul de lege, care modifica articolul 52, alineatul 14 din Legea nr. 208/2015, stabileste interdictia de a candida la alegerile parlamentare pentru persoanele care pana la data candidaturii au suferit condamnari penale definitive, a precizat presedintele Comisiei juridice, Laura Vicol.
Potrivit unui amendament adoptat de comisie, "nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea".
Deputatii juristi au pus in consens proiectul de lege cu o decizie a Curtii Constitutionale.
"In lumina deciziei Curtii Constitutionale, care a gasit ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului la Legea 90/2001 si care astfel interzice persoanelor condamnate definitiv sa faca parte din Guvernul Romaniei, este imperios necesar ca legislatia romana sa aiba astfel de prevederi si in ceea ce priveste posibilitatea de a candida la functiile de senator si deputat in Parlamentul Romaniei. (...) Prezenta propunere legislativa vine in intampinarea dorintei legitime a cetatenilor Romaniei de a fi reprezentati de persoane fara probleme penale si astfel de a face un pas inainte in lupta impotriva coruptiei", a argumentat in expunerea de motive senatoarea PNL Alina Gorghiu, initiator al actului normativ.
Proiectul urmeaza sa primeasca votul plenului Camerei Deputatilor, cu raport comun si din partea Comisiei de administratie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<