Conform Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata 2009, constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, printre altele, vanzarea ambulanta a oricaror marfuri in alte locuri decat cele autorizate de primarii sau prefecturi.
Aplicarea acestui punct este, aparent, foarte clara teoretic.
Dar, vorba lui Murphy, practica ne omoara.
Prin plangerea inregistrata la 3.06.1993 T.A. a contestat legalitatea si temeinicia procesului-verbal de contraventie seria P nr. 0922295/14.05.1993 prin oare a fost sanctionata cu 60.000 lei amenda pentru savarsirea contraventiei prevazute la art. 1 lit. b) din Legea nr. 12/1990, constand in aceea ca fost depistata vanzand oua la Piata Sudului, fara a poseda autorizatie de comercializare produse pentru aceasta piata.
In motivarea plangerii sale, petenta a aratat ca Societatea A. M. S.A. (ale carei produse le oferea spre vanzare) este autorizata sa vanda legume, fructe, oua, in toate pietele de pe raza sectorului 4 conform autorizatiei nr. 65456/1993.
In sustinerea plangerii s-a depus la dosar acordul Primariei Sectorului 4 privind comercializarea de catre S.C. Avicola Mihailesti S.A. de legume, fructe, oua in pietele Norilor; Berceni-Oltenitei si Resita.
Petenta a aratat ca in afara acestui "acord" al Primariei Sectorului 4, nu poate depune la dosar alte acte in dovedirea plangerii.
Din copia autorizatiei depusa la dosar, instanta retine ca S.C. Avicola S.A. a carei angajata este petenta, nu era abilitata sa comercializeze produse in toate pietele de pe raza sectorului 4 ci doar in cele enumerate in autorizatie, respectiv Norilor, Berceni-Oltenitei si Resita.
In consecinta, instanta va aprecia plangerea formulata ca neintemeiata si o va respinge.
Atentie!
Am spus insa ca aplicarea acestui punct este doar APARENT foarte clara, pentru ca in opinia noastra incadrarea corecta era cea de la punctul a) de mai sus, iar procesul verbal de contraventie putea fi anulat pentru indicarea gresita a temeiului legal.
Intr-adevar, organul constatator a indicat litera b) in alte locuri decat cele autorizate (or, vanzarea se efectua in lco autorizat!), in loc sa indice litera a) a art. 1 al Legii 12/1990, care arata ca reprezinta contraventie efectuarea de acte sau fapte de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, FARA INDEPLINIREA conditiilor stabilite prin lege.
In astfel de conditii procesul-verbal de contraventie ar fi trebuit anulat, in aplicarea art. 17 din O.G. nr. 2/2001 privind sanctionarea contraventiilor.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri