Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

Exercitarea autoritatii parintesti


Cuvinte cheie: Proceduri, exercitarea autoritatii parintesti, instanta


Parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca. Fata de tertii de buna-credinta, oricare dintre parinti, care indeplineste singur un act curent pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti, este prezumat ca are si consimtamantul celuilalt parinte (art. 503 NCC).

 
Daca parintii sunt divortati, autoritatea parinteasca se exercita potrivit dispozitiilor referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii (art. 504 NCC).

Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.

Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia (art. 397 – 398 NCC).
 
In cazul copilului din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita concomitent sau, dupa caz, succesiv fata de ambii parinti, autoritatea parinteasca se exercita in comun si in mod egal de catre parinti, daca acestia convietuiesc.

Daca parintii copilului din afara casatoriei nu convietuiesc, modul de exercitare a autoritatii parintesti se stabileste de catre instanta de tutela, fiind aplicabile prin asemanare dispozitiile privitoare la divort.

117 Modele de Cereri si Actiuni in Justitie
117 Modele de Cereri si Actiuni in Justitie

Vezi detalii

Cele 100 de reguli ale educarii copilului tau
Cele 100 de reguli ale educarii copilului tau

Vezi detalii
Instanta sesizata cu o cerere privind stabilirea filiatiei este obligata sa dispuna asupra modului de exercitare a autoritatii parintesti, fiind aplicabile prin asemanare dispozitiile privitoare la divort (art. 505 NCC).
 
Cu incuviintarea instantei de tutela parintii se pot intelege cu privire la exercitarea autoritatii parintesti sau cu privire la luarea unei masuri de protectie a copilului, daca este respectat interesul superior al acestuia.

Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile (art. 506 NCC).
Daca unul dintre parinti este decedat, declarat mort prin hotarare judecatoreasca, pus sub interdictie, decazut din exercitiul drepturilor parintesti sau daca, din orice motiv, se afla in neputinta de a-si exprima vointa, celalalt parinte exercita singur autoritatea parinteasca (art. 507 NCC).
 
           In prezent instantele judecatoresti, la judecarea divortului, ezita sa incuviinteze exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte, chiar si cand celalalt este de acord.

           Desi acest lucru nu este echivalent cu incredintarea copilului spre crestere si educare, asa cum era reglementata de Codul familiei, ar fi de dorit o mai mare flexibilitate a instantelor in aceasta privinta, mai ales atunci cand exista invoiala parintilor, conform art. 506 NCC.

           Este de presupus ca atunci cand exista neintelegeri grave intre soti, de natura a face imposibila continuarea casatoriei, exercitarea in comun a autoritatii parintesti in conditiile stabilirii domiciliului minorului la un parinte poate submina autoritatea acestuia si-l expune eventualelor hartuieli ale celuilalt parinte (cea mai frecventa forma a acestui comportament fiind refuzul de a permite plecarea in vacanta in strainatate).

De aceea, cand ambii parinti isi exprima acordul in cursul procesului de divort, este preferabil ca instanta sa incuviinteze exercitarea autoritatii parintesti de catre parintele la care locuieste minorul.

Data aparitiei: 13 August 2013

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Divort cu un cetatean de nationalitate egipteana

Intrebare: Buna ziua, sunt casatorita in Egipt cu acte transcrise in Romania , sotul meu a plecat in urma cu 5 ani . Timp de un an nu am stiut nimic de el , abia dupa aceasta perioada m a contactat si am fost de acord sa reluam legatura . DIn pacate nu este un om responsabil si nu a reusit sa ne trimita periodic banii pentru intretinerea copiilor Avem 2 copii impreuna pe care nu i-a vazut in acesti 5 ani decat o singura data cand i am facut eu invitatie si a venit pentru o perioada de o luna .Pana sa vina in vizita ne mai trimitea din cand in cand cate ceva dar asta nu in fiecare luna . Mentionez ca a plecat si m-a lasat cu multe datorii si probleme de care nu s-a interesat absolut deloc .In acest moment el lucreaza in Arabia Saudita .In urma cu 3 luni m a anuntat ca s-a logodit si urmeaza ca in urmatoarele 6 luni sa se casatoreasca cu altcineva . Legea le permite , nu stiu daca doar religios . Eu am discutat cu el si a fost de acord sa divortam , a fost de acord sa imi dea si declaratia precum ca imi lasa copiii fara nici o pretentie . Nu avem nimic de impartit ,( casa, masina, terenuri .....) El nu vine in Romania , declaratiile de care am nevoie se pot face in Arabia Saudita la notariat sau la ambasada Romaniei ?Mi a cerut model de declaratie dar la notariat mi s aspus ca nu poate sa dea declaratia acolo Va rog sa ma ajutati sa pot afla cum si in ce conditii pot divorta . Ce acte am nevoie , cum obtin declaratiile ce trebuie sa contina aceste declaratii ?Va multumesc

Raspuns: Sotul dumneavoastra poate lua legatura cu un avocat din Romania care sa-l reprezinte in procesul de ... [citeste tot raspunsul aici...]Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 389060]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 379187]
 Codul Civil [Vizualizari: 297033]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 257357]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 180357]