"Declinul demografic continua sa se agraveze ca urmare a migratiei tinerilor si a inconsistentei politicilor pro-nataliste din tara noastra", explica, in expunerea de motive a proiectului, initiatorii.
Semnatarii actului normativ sustin ca rezultatele provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor runda 2021 arata o populatie rezidenta a tarii de 19.053.815 persoane, in scadere cu 1.067.800 locuitori fata de recensamantul precedent din octombrie 2011.
Conform initiatorilor, legea in vigoare prevede o facilitate pentru mame si anume o reducere a varstei standard de pensionare in cazul in care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.
"Din pacate, norma nu este suficient de stimulativa pentru stimularea natalitatii in Romania pe termen lung", arata acestia, mentionand ca, "aritmetic vorbind, pentru o mama cu 3-4 sau mai multi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv".
"Propunem ca de reducerea varstei standard de pensionare (...) sa beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece aceasta reprezinta perioada minima de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta. (...) Suplimentar, propunem modificarea numarului de ani/luni pentru reducerea varstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Masura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a Romaniei", se mai arata in expunerea de motive a proiectului.
Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputatilor, care este for decizional.