Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat sambata seara ca declara de luni starea de urgenta pentru tara noastra. Iata 8 lucruri importante pe care trebuie sa le avem in vedere.
Inainte de a declara starea de urgenta, seful statului a transmis felicitari noului Executiv pentru primirea increderii Parlamentului.
"In primul rand, felicitari noului guvern si le doresc mult succes. Apreciez in mod deosebit votul care s-a dat astazi in Parlamentul Romaniei. Astazi din Parlamentul Romaniei s-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros sa constat ca majoritatea parlamentarilor si partidelor parlamentare au inteles importanta acestui moment, greutatea acestui moment si nevoia unei actiuni unitare pentru Romania si pentru romani. Prima prioritate pentru noul guvern este, evident, continuarea luptei impotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient intreaga criza care s-a generat. Guvernul care isi preia acum mandatul este guvernul care si pana acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona aceasta criza. Acum, cu toate fortele, vom continua aceasta lupta. Noul guvern impreuna cu mine ne vom dedica toate energiile suta la suta, pentru a gestiona eficient aceasta criza si, evident, dupa ce se termina aceasta criza pentru a guverna foarte bine pentru romani si pentru Romania.
(...)
Este foarte important ca masurile care vor fi luate sa fie luate la timp, sa fie luate in asa fel incat sa prinda.
Iar pentru a face posibila aceasta lupta cu toate instrumentele prevazute de lege, am decis sa decretez stare de urgenta la inceputul saptamanii viitoare.
Aceasta stare de urgenta va face posibila alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. In acest fel, Guvernul va avea posibilitatea sa aloce mai multi bani domeniului sanatatii, mai multi bani pentru medicamente, mai multi bani pentru aparatura medicala absolut necesara.
In acelasi fel, aceasta situatie va permite sa se realizeze achizitii intr-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punand astfel la dispozitia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona in modul cel mai eficient criza generata de coronavirus.
Dar - dragi romani, autoritatile isi fac treaba, Guvernul si-a facut treaba si pana acum foarte bine - dar singuri nu vom reusi sa facem decat o parte din treaba care trebuie facuta.
Avem nevoie de voi, dragi romani! (...)", a spus Klaus Iohannis.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Memorator Gramatica Gimnaziu
Iata ce trebuie sa retinem noi despre starea de urgenta.
1. Starea de urgenta se ia in temeiul art. 93 din Constitutie, Presedintele o instituie prin decret, Parlamentul o incuviinteaza. Presupune intrarea in starea de legalitate necesara gestionarii situatiei de criza.
2. Se instituie pentru o perioada de maximum 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire prin aceeasi procedura.
3. Poate contine una, doua sau mai multe masuri dintre cele enumerate in OUG 1/1999, de care am amintit AICI.
4. Poate cuprinde si limitarea persoanei in domiciliu, inchiderea granitelor nationale si ale UAT-urilor, razii pe strazi si alte masuri asemanatoare. Totodata, se interzic adunari, se efectueaza evacuari, se inchid localuri, se suspenda presa, se pune paza militara la anumite institutii, se rationalizeaza alimentele, dar aceste ultime masuri precizate nu se impun in cazul nostru momentan.
5. Odata cu starea de urgenta, Parlamentul (sau Guvernul) poate vota (adopta) in regim de urgenta legi penale temporare justificate de masura.
6. Punerea in executare a masurilor din decret se face prin ordonanta militara a ministrului de Interne, respectiv ordine.
7. Se activeaza Fondul de Rezerva Bugetara a Guvernului.
8. Populatia si agentii economici sunt obligati sa respecte si sa aplice prevederile legale speciale din domeniu, precum si masurile dispuse de autoritati.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri