UPDATE: Politistii mutati in interes de serviciu vor primi bani de chirie de pana la 50% din salariul de baza inclusiv daca locuinta inchiriata se afla pe o raza de pana la 70 km, potrivit unei legi promulgate recent de Presedintele Klaus Iohannis.
Pana la aceasta modificare, Legea nr.360/2022 privind Statutul Politistului prevedea ca "politistul numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat in cea in care isi are domiciliul si care nu detine locuinta proprietate personala in acea localitate, nici el si nici sotia/sotul acestuia, in situatia in care nu i se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, are dreptul la o compensatie pentru chirie de pana la 50% din salariul de baza".
Politistii platesc chirii scumpe in marile orase in care sunt detasati
Initiatorii actului normativ au atras atentia ca, din pacate, sunt situatii in care politistii nu pot identifica locuinte pe care sa le poata inchiria in aceeasi localitate in care isi desfasoara activitatea, din cauza disponibilitatii limitate.
"De exemplu, aeroporturile sunt situate in localitati limitrofe, fara posibilitati de inchiriere, acelasi lucru fiind intalnit si in cazul localitatilor de frontiera izolate. Un alt aspect priveste politistii mutati in marile orase, unde pretul chiriilor este foarte mare, raportat la suma decontata", se arata in expunerea de motive a actului normativ.
Potrivit proiectului de lege, odata cu modificarea legislativa, politistul poate beneficia de compensatie pentru chirie atunci cand locuinta inchiriata se afla in localitatea unde isi desfasoara activitatea sau pe o raza de pana la 70 hm in jurul acesteia.
Modificari la Statutul politistului
In acest fel, politistii vor putea inchiria si locuinte in orase mai mici, limitrofe, unde pretul chiriilor este diminuat. Totodata, s-ar produce astfel alinierea cu legislatia aplicata politistilor de penitenciare, care beneficiaza de aceasta reglementare de decontare a chiriei atunc cand locuinta se afla pe o raza de pana la 70km fata de locul de munca.
Prin urmare, articolul 31, alineatul (1) din Legea nr.360/2002 privind Statutul politistului se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Politistul numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea in care isi are domiciliul si care nu detine locuinta proprietate personala in acea localitate, nici el si nici sotia/sotul acestuia, in situatia in care nu i se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, are dreptul la o compensatie pentru chirie de pana la 50 % din salariul de baza, atunci cand locuinta inchiriata se afla in localitatea unde isi desfasoara activitatea profesionala sau pe o raza de pana la 70 km".
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<