UPDATE: Politistii mutati in interes de serviciu vor primi bani de chirie de pana la 50% din salariul de baza inclusiv daca locuinta inchiriata se afla pe o raza de pana la 70 km, potrivit unei legi promulgate recent de Presedintele Klaus Iohannis.
Pana la aceasta modificare, Legea nr.360/2022 privind Statutul Politistului prevedea ca "politistul numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat in cea in care isi are domiciliul si care nu detine locuinta proprietate personala in acea localitate, nici el si nici sotia/sotul acestuia, in situatia in care nu i se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, are dreptul la o compensatie pentru chirie de pana la 50% din salariul de baza".
Politistii platesc chirii scumpe in marile orase in care sunt detasati
Initiatorii actului normativ au atras atentia ca, din pacate, sunt situatii in care politistii nu pot identifica locuinte pe care sa le poata inchiria in aceeasi localitate in care isi desfasoara activitatea, din cauza disponibilitatii limitate.
"De exemplu, aeroporturile sunt situate in localitati limitrofe, fara posibilitati de inchiriere, acelasi lucru fiind intalnit si in cazul localitatilor de frontiera izolate. Un alt aspect priveste politistii mutati in marile orase, unde pretul chiriilor este foarte mare, raportat la suma decontata", se arata in expunerea de motive a actului normativ.
Potrivit proiectului de lege, odata cu modificarea legislativa, politistul poate beneficia de compensatie pentru chirie atunci cand locuinta inchiriata se afla in localitatea unde isi desfasoara activitatea sau pe o raza de pana la 70 hm in jurul acesteia.
Modificari la Statutul politistului
In acest fel, politistii vor putea inchiria si locuinte in orase mai mici, limitrofe, unde pretul chiriilor este diminuat. Totodata, s-ar produce astfel alinierea cu legislatia aplicata politistilor de penitenciare, care beneficiaza de aceasta reglementare de decontare a chiriei atunc cand locuinta se afla pe o raza de pana la 70km fata de locul de munca.
Prin urmare, articolul 31, alineatul (1) din Legea nr.360/2002 privind Statutul politistului se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Politistul numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea in care isi are domiciliul si care nu detine locuinta proprietate personala in acea localitate, nici el si nici sotia/sotul acestuia, in situatia in care nu i se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, are dreptul la o compensatie pentru chirie de pana la 50 % din salariul de baza, atunci cand locuinta inchiriata se afla in localitatea unde isi desfasoara activitatea profesionala sau pe o raza de pana la 70 km".
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cadrul companiei noastre, s-a decis decontarea ochelarilor pentru angajati - mentionam ca aprox.12% dintre angajati utilizeaza calculatorul, restul angajatilor fiind soferi profesionisti si personal de depozit. Va rog sa ne indrumati cu privire la incadrarea fiscala a cheltuielilor cu achizitia de ochelari pentru angajatii - soferi si personal de depozit - in contextul in care, in urma controlului de medicina muncii, acestia primesc fisa de aptitudine cu apt conditionat - corectie optica.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie de ajutor intr-o anume speta. Ce cod cor ne recomandati pentru un job cu denumirea de Business Development Manager ? Persoana respectiva va avea ca responsabilitati identificarea si atragerea de clienti noi, cresterea afacerii, noi piete. Un cod cor strict pentru Business Development Manager nu am identificat si ar trebui sa alegem un alt cod cor care sa reflecte cat mai aproape responsabilitatile pe care le implica job-ul respectiv.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<