Politistii mutati in interes de serviciu vor primi bani de chirie de pana la 50% din salariul de baza inclusiv daca locuinta inchiriata se afla pe o raza de pana la 70 km, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
In acest moment, Legea nr.360/2022 privind Statutul Politistului prevede ca "politistul numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat in cea in care isi are domiciliul si care nu detine locuinta proprietate personala in acea localitate, nici el si nici sotia/sotul acestuia, in situatia in care nu i se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, are dreptul la o compensatie pentru chirie de pana la 50% din salariul de baza".
Politistii platesc chirii scumpe in marile orase in care sunt detasati
Initiatorii proiectului de lege noteaza ca, din pacate,
sunt situatii in care politistii nu pot identifica locuinte pe care sa le poata inchiria in aceeasi localitate in care isi desfasoara activitatea, din cauza disponibilitatii limitate.
"De exemplu, aeroporturile sunt situate in localitati limitrofe, fara posibilitati de inchiriere, acelasi lucru fiind intalnit si in cazul localitatilor de frontiera izolate. Un alt aspect priveste politistii mutati in marile orase, unde pretul chiriilor este foarte mare, raportat la suma decontata", se arata in expunerea de motive a actului normativ.
Potrivit proiectului de lege, odata cu modificarea legislativa,
politistul poate beneficia de compensatie pentru chirie atunci cand locuinta inchiriata se afla in localitatea unde isi desfasoara activitatea sau pe o raza de pana la 70 hm in jurul acesteia.
Modificari la Statutul politistului
In acest fel, politistii vor putea inchiria si locuinte in orase mai mici, limitrofe, unde pretul chiriilor este diminuat. Totodata, s-ar produce astfel alinierea cu legislatia aplicata politistilor de penitenciare, care beneficiaza de aceasta reglementare de decontare a chiriei atunc cand locuinta se afla pe o raza de pana la 70km fata de locul de munca.
Prin urmare, articolul 31, alineatul (1) din Legea nr.360/2002 privind Statutul politistului se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Politistul numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea in care isi are domiciliul si care nu detine locuinta proprietate personala in acea localitate, nici el si nici sotia/sotul acestuia, in situatia in care nu i se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, are dreptul la o compensatie pentru chirie de pana la 50 % din salariul de baza, atunci cand locuinta inchiriata se afla in localitatea unde isi desfasoara activitatea profesionala sau pe o raza de pana la 70 km".
Proiectul de lege, initiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc si deputatul Lucian Bode, a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o firma de constructii care beneficiaza de facilitatile Ordonantei 114/2018. Un salariat angajat cu contract individual de munca cu fractiune de norma de 1 ora/zi, 5 ore/saptamana, salariu de incadrare 1000 lei, dar care nu are functia de baza la societatea noastra, beneficiaza de facilitati?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o lamurire in ceea ce priveste Legea 135/13.05.2022 si anume: angajatii din domeniul constructiilor care beneficiaza de scutirile fiscale aferente pot opta pentru plata cotei de 3.75% aferenta fondului de pensii administrate privat pilon II? sau se aplica doar domeniului agricol si industria alimentara?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In decursul a 12 luni, daca un salariat pleaca in deplasare 60 de zile lucratoare, firma este obligata sa ceara acordul scris al salariatului pentru inca 60 de zile de deplasare? Dupa 120 de zile de deplasare, salariatul mai poate fi trimis in deplasare si ce se intampla cu diurna in acest caz in cazul unei firme de constructii pentru diurna se retine CAS?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<