Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2018 a Ministerului Public, unde a declarat ca "temelia statului de drept este amenintata".
A devenit deja o traditie sa particip la prezentarea raportului anual de activitate al Ministerului Public si va multumesc pentru invitatie! Inainte de toate, vreau sa va felicit pentru rezultatele muncii depuse pe intregul parcurs al anului trecut, care se reflecta in concluziile bilantului prezentat de catre domnul procuror general!
2018 a fost un an plin, cu multe provocari, in care subiectele legate de domeniul justitiei au continuat sa faca agenda publica, au continuat sa fie in topul agendei publice, din cauza insistentei obsesive a actualei majoritati de a interveni politic tocmai intr-un domeniu a carui independenta trebuie garantata.
In anii `90, cand Romania facea primii pasi in instituirea regimului democratic, prin redactarea Constitutiei, piatra de temelie a oricarei democratii, legiuitorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de o importanta deosebita, cel de a reprezenta interesele generale ale societatii, de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.
Aceasta misiune a Ministerului Public nu este una deloc usoara, cu atat mai mult cu cat in ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce in ce mai virulente.
Cand tocmai persoanele care au interese directe sa scape de cercetari penale sunt cele care fac legile in domeniul justitiei, atunci insasi temelia statului de drept este amenintata.
Pentru a-si putea realiza rolul sau fundamental, atat Constitutia, cat si legea speciala au recunoscut procurorului statutul de magistrat, parte a autoritatii judecatoresti. Impartialitatea, integritatea si profesionalismul sunt garantiile care legitimeaza activitatea procurorului si ii asigura credibilitate la nivelul societatii.
Din pacate, dupa aproape 30 de ani de la recastigarea libertatii in Romania, inca mai exista politicieni cu reflexe autoritare, care se considera indreptatiti sa isi acorde privilegii. Principiul statului de drept, care sta la baza democratiei, vizeaza domnia legii si subordonarea statului fata de drept, adica temperarea tendintelor abuzive si consacrarea de garantii, inclusiv jurisdictionale, care sa asigure respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor prin autolimitarea statului si incadrarea autoritatilor publice in coordonatele dreptului, nu ale arbitrariului politic.
In anul care s-a incheiat, au avut loc modificari importante ale legislatiei privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Ministerul Public a tras semnale de alarma cu privire la dispozitiile de natura sa afecteze statutul procurorilor si activitatea acestora si si-a manifestat disponibilitatea de a explica parlamentarilor si Guvernului adevaratele probleme ale sistemului judiciar.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
250 Modele Fise de Post
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Din pacate, optiunea acestora, optiunea parlamentarilor, a fost sa ignore atat opiniile corpului procurorilor, cat si recomandarile ferme venite din partea Comisiei de la Venetia si a Comisiei Europene, inclusiv prin raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Mai mult, Guvernul insista in practica folosirii abuzive de ordonante de urgenta, care produc, asa cum vedem in ultima perioada sau ultima ordonanta 7, efecte dintre cele mai profunde si grave in interiorul sistemului de justitie.
Afectarea carierei procurorului si judecatorului, tentativa tot mai evidenta de control politic asupra unor parchete, insistenta de a spori puterile Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, in ciuda faptului ca forurile europene au criticat sever infiintarea acesteia, toate acestea reprezinta motive serioase de ingrijorare.
Transpunerea in legislatia nationala a recomandarilor cuprinse in rapoartele Comisiei Europene, Comisiei de la Venetia si GRECO nu este facultativa, dar cei de la putere prefera, din motive lesne de inteles, sa le ignore.
Statutul procurorului a fost si este in continuare sub asaltul unor autoritati politice, care urmaresc supunerea acestuia vointei politicului, care prin esenta sa este subiectiva, partizana si schimbatoare.
In ciuda acestui atac sustinut asupra justitiei si a incercarilor factorilor politici de subordonare a procurorilor, idealurile, principiile si normele care va ghideaza activitatea trebuie sa ramana aliniate atat la interesele generale ale societatii, cat si la valorile europene.
Activitatea dumneavoastra este una indispensabila realizarii actului de justitie si apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor, de aceea vocea dumneavoastra trebuie sa fie ascultata mai ales atunci cand indeplinirea misiunii pe care o aveti este ingreunata sau chiar pusa in pericol.
Romanii isi doresc o tara mai buna, au nevoie de siguranta oferita de domnia legii, de egalitate de tratament in fata acesteia, indiferent de functii, statut social sau putere financiara si, mai mult decat atat, romanii isi doresc o tara fara coruptie.
Doamnelor si domnilor,
Este responsabilitatea tuturor celor care activeaza in sfera puterii legislative si executive sa protejeze statul de drept si sa garanteze drepturile si libertatile cetateanului.
Din aceasta perspectiva, rolul magistratilor este esential. Curajul, integritatea si dorinta constanta de a oferi cetatenilor o tara mai sigura, unde cei care incalca legea nu scapa nepedepsiti, restituind societatii si prejudiciul cauzat, sunt repere importante in activitatea dumneavoastra.
Misiunea institutionala a magistratului nu trebuie sub nicio forma sa fie deturnata, chiar daca in ultima vreme presiunile asupra procurorilor s-au intensificat, iar interferenta factorului politic in actul de justitie a devenit din ce in ce mai pregnanta.
Aveti de partea dumneavoastra un aliat foarte puternic: societatea romaneasca, care a inteles, in ansamblul sau, ca Romania nu poate progresa cat timp justitia nu este lasata sa isi faca treaba. Justitia este in primul rand un serviciu public, iar cresterea de la an la an a increderii cetatenilor in justitie este un semnal ca democratia din Romania se maturizeaza.
Dincolo de misiunea lor constitutionala, magistratii reprezinta un reper moral in societate. Tocmai de aceea, orice abatere de la norme si orice abuzuri trebuie corectate si sanctionate cu celeritate, pentru ca efectul lor sa nu se rasfranga asupra majoritatii, a celor care isi realizeaza activitatea cu profesionalism, sub coordonatele unor inalte standarde etice.
Privind spre viitor, Romania are nevoie in primul rand de stabilitate, nu doar la nivel politic, ci si la nivel legislativ. Schimbarile rapide prin care trece societatea de astazi si complexitatea raporturilor sociale aduc provocari pe masura. De aceea, activitatea de prevenire a fenomenului infractional si dezvoltarea de politici publice care sa o sustina, de la educatia juridica a tinerilor derulata in scoli, la cea vizand adultii, nu trebuie deloc neglijate.
Doamnelor si domnilor,
Am fost si raman un sustinator ferm al unei justitii independente si functionale, care garanteaza si respecta drepturile si libertatile cetatenilor. Veti gasi intotdeauna in mine un partener in respectarea legii si in realizarea misiunii constitutionale a Ministerului Public.
Increderea de care va bucurati in randul opiniei publice trebuie sa va onoreze si sa va determine sa va desfasurati activitatea cu aceeasi verticalitate, aratand constant ca principiul constitutional conform caruia nimeni nu este mai presus de lege este o realitate, si nu un simplu deziderat.
Va felicit si va multumesc!”
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri