Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in rezolutiunea unui contract


Contractul este acordul de vointe dintre doua sau mai multe persoane cu intentia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic, asa cum este definit la art. 1.166 Cod civil.

Obiectul contractului il reprezinta operatiunea juridica, precum vanzarea, locatiunea, imprumutul si altele asemenea, convenita de parti, astfel cum aceasta reiese din ansamblul drepturilor si obligatiilor contractuale.

Contractul valabil incheiat are putere de lege intre partile contractante, asa cum se statueaza in art. 1270 pct.1 Cod civil.

De asemenea, contractul se modifica sau inceteaza numai prin acordul partilor ori din cauze autorizate de lege.

Conform dispozitiilor art. 1516 Cod civil, creditorul are dreptul la indeplinirea integrala, exacta si la timp a obligatiei.

Neindeplinirea obligatiilor contractuale da dreptul creditorului sa solicite rezolutiunea sau, dupa caz, rezilierea contractului, precum si la daune-interese, daca i se cuvin, asa cum este prevazut in art. 1549 Cod civil.

Rezolutiunea poate fi dispusa de instanta, la cerere, sau, dupa caz, poate fi declarata unilateral de catre partea indreptatita. De asemenea, in cazurile anume prevazute de lege sau daca partile au convenit astfel, rezolutiunea poate opera de plin drept.

Creditorul nu are dreptul la rezolutiune atunci cand neexecutarea este de mica insemnatate. In cazul contractelor cu executare succesiva, creditorul are dreptul la reziliere, chiar daca neexecutarea este de mica insemnatate, insa are un caracter repetat.

El are insa dreptul la reducerea proportionala a prestatiei sale daca, dupa imprejurari, aceasta este posibila.

Daca reducerea prestatiilor nu poate avea loc, creditorul nu are dreptul decat la daune-interese.

Rezolutiunea/rezilierea unilaterala a contractului poate avea loc prin notificarea scrisa a debitorului atunci cand partile au convenit astfel, cand debitorul se afla de drept in intarziere ori cand acesta nu a executat obligatia in termenul fixat prin punerea in intarziere. Cand s-a optat pentru rezolutiune/reziliere unilaterala, se va da o declaratie rezolutiune sau de reziliere care se va inscrie in cartea funciara, ori, dupa caz, in alte registre publice, pentru a fi opozabila tertilor.

Declaratia de rezolutiune sau de reziliere trebuie facuta in termenul de prescriptie prevazut de lege pentru actiunea corespunzatoare acestora.

Declaratia de rezolutiune este irevocabila de la data comunicarii ei catre debitor sau, dupa caz, de la data expirarii termenului prevazut la art. 1552 alin. (1) Cod civil.
Contractul desfiintat prin rezolutiune se considera ca nu a fost niciodata incheiat, partile fiind puse in situatia anterioara, fiecare parte fiind tinuta, in acest caz, sa restituie celeilalte parti prestatiile primite.

Rezolutiunea nu produce efecte asupra clauzelor referitoare la solutionarea diferendelor ori asupra celor care sunt destinate sa produca efecte chiar in caz de rezolutiune.

(3) Contractul reziliat inceteaza doar pentru viitor.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 11 Iunie 2013
Votati articolul "Actiune in rezolutiunea unui contract":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI