Ministrul a mai aratat ca CAS, CASS, CAM, impozitele pe case, venit si profit vor creste numai dupa ce au loc dezbateri. El arata ca va exista un dialog cu mediul de afaceri. Este, insa, evident faptul ca din 2023 vor aparea noi probleme pe piata muncii: angajatorii vor trebui sa plateasca si mai multe taxe sau impozite pentru a avea contracte de munca active. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat deja statul ia peste 45% din castigul brut al unui salariat.
Mai mult, ne ramane sa aflam si cum vor creste impozitele pe venit, unde cei mai afectati ar fi romanii cu contracte de drepturi de autor. Companiile sunt si ele vizate de un alt bir majorat: profitul ar urma sa fie si mai aspru taxat de stat. Cel mai probabil se va ajunge la o cota de 15%. Suplimentar, taxa verde inclusa acum in aproape toate produsele (frigidere, telefoane, baterii, laptopuri etc.) si pe care o platim din 2007 va fi majorata.
"Haideti sa nu distrugem o tara prin faptul ca ii crestem taxele, in contextul in care e o tara saraca. Dar, evident ca nu ministrul de Finante va rezolva problema. De aceea aduc tot mediul de afaceri langa mine si sa facem analiza impreuna", a mai spus Caciu.
In prezent, CAS este 25%, CASS - 10%, CAM - 2,25%, impozitul pe venit si profit - 10%, iar impozitul pe case este stabilit de autoritatile locale. Desigur, in functie de calitatea avuta, aceste valori pot fi diferite, insa ele se aplica pentru majoritatea angajatilor romani.
Singurul care a scapat de data aceasta este impozitul pe automobile, insa si acesta a devenit mai mare in multe administratii locale incepand cu 2022. Soferii cu masini care au motorul mai mare de 3000 cmc deja au simtit cresterea.
Ramane de vazut cum vor creste din 2023 si cum ne va afecta sustinerea statului pe fiecare in parte.
Fii intotdeauna pregatit pentru orice si intampina schimbarile heirupiste cu ajutorul
Revistei de Fiscalitate si Control fiscal!
Expertii R&S au selectat situatii concrete relatate de colegii dvs. de la alte firme despre experientele lor cu Fiscul si vi le prezentam acum pe larg, impreuna cu solutiile si recomandarile unor consultanti fiscali de top, experti contabili si auditori financiari.
Gasiti aceste relatari si solutii in
Revista de Fiscalitate si Control Fiscal, o publicatie gandita special pentru a va fi de ajutor in situatia foarte stresanta (si foarte periculoasa) a unei vizite ANAF. Parcurgeti revista si beneficiati astfel de pregatirea perfecta pentru intalnirea cu inspectorii.
Revista de Fiscalitate si Control Fiscal este de fapt o publicatie mult mai complexa. Ea prezinta tot ce este relevant in domeniul fiscal-contabil, dar face acest lucru intr-o maniera foarte eficienta, fiind conceputa sa va informeze cu efort minim.
Din acest motiv, in cele 2 editii bilunare, ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatile meseriei!