Comisarul european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, a fost extrem de interesat de procesul implementarii noilor coduri, intrucat acestea reprezinta un reper fundamental al reusitei reformelor in sistemul judiciar din Romania, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, la finalul unei intrevederi avute cu oficialul european.
Ministrul Predoiu s-a intalnit, luni, la Luxemburg, cu vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru justitie, prilej cu care i-a prezentat evolutiile inregistrate de la precedentul raport al Comisiei Europene din luna februarie.
"Comisarul Viviane Reding a fost extrem de interesata de procesul implementarii noilor coduri. Acestea reprezinta un reper fundamental al reusitei reformelor in sistemul judiciar si comisarul a subliniat faptul ca magistratii trebuie sa se implice proactiv in aceasta reforma alaturi de Ministerul Justitiei", a afirmat Predoiu.
Ministrul a precizat ca a convenit cu comisarul Reding sa stabileasca un dialog permanent pe teme de justitie. "Este extrem de interesata de programele noastre in domeniul justitiei in Romania si a declarat ca ne va oferi in continuare tot sprijinul institutional pe care il poate da de la nivelul functiei de comisar european", a subliniat ministrul Justitiei.
Catalin Predoiu a mai spus ca, in cadrul intalnirii bilaterale cu comisarul european, s-a mai discutat despre eficientizarea procesului de elaborare legislativa la nivelul Consiliului Justitie si Afaceri Interne. "Am opinat faptul ca instrumentele trebuie sa fie eficiente, sa aiba o aplicare cat mai rapida si sa contribuie in mod direct la ameliorarea situatiei cetatenilor, sa se reflecte in drepturile si libertatilor fundamentale", a aratat demnitarul roman.
Intrebat daca Viviane Reding s-a aratat ingrijorata de anumite evolutii in justitia din Romania, ministrul justitiei a precizat ca nu si ca discutia a vizat importanta masurilor luate in ultima perioada. "Nu, dimpotriva a fost o discutie axata pe eficienta crescuta a masurilor luate in ultimele luni, dar concentrarea a fost pe implementarea codurilor. Acest proiect devine crucial si este extrem de bine perceput si conturat la nivelul Comisiei Europene", a mai sustinut Predoiu.
Ministrul justitiei a mai mentionat ca marti va avea un dejun de lucru cu ministrii de justitie din statele membre ale Uniunii Europene in prezenta comisarului pentru justitie si ca vor aborda o serie de teme de interes comun.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<