Apelarea falsa sau abuziva a serviciului de urgenta 112 va fi pedepsita cu amenzi majorate sau minimum 100 de ore de munca in folosul comunitatii.
In plenul Senatului a fost introdus un proiect de lege privind sanctiunile pentru cei care suna la 112 si irosesc resurse importante ale departamentelor de urgenta prin anuntarea de evenimente false. Alesii poporului vor ca OUG nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta sa se modifice astfel incat sa cuprinda sanctiuni mai dure.
Fenomenul de apelare falsa a serviciului 112 nu este deloc nou, dar, in mod surprinzator, tara noastra a avut in 2017 cei mai rapizi timpi de raspuns la apelurile de urgenta si una dintre cele mai mici rate de abandon al apelurilor. Rata apelurilor false a scazut in 2017 la 56,49%, cu circa 4 procente mai mica decat in 2016. Cu toate astea, e important sa intelegem ca apelurile false sunt in continuare multe. STS arata in 2013 ca doar la nivelul judetului Vrancea au fost inregistrate 257.850 de apeluri false, adica 72% din total. Numarul acestora este in scadere, dar in continuare sunt prea multe.
Chiar si initiatorii arata in expunerea de motive ca numarul alertelor false este de aproximativ 34.000 in fiecare zi la nivel national.
Asadar, art. 32, alin. (1) literele a) si b) se vor modifica si completa asa cum putem observa mai jos:
a) apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta sau transmiterea de mesaje abuzive la numarul 113, cu amenda de la 1000 la 2000 lei sau cu prestarea de la 100 la 200 de ore de activitati in folosul comunitatii.
b) alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie, cu amenda de la 200 lei la 4000 lei sau cu prestarea de la 200 la 400 de ore de activitati in folosul comunitatii.
Consilier Codul Muncii
Fise distractive pentru gradinita
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Daca se recidiveaza in mai putin de un an de la ultima sanctionare, atunci amenda creste pana la 8000 de lei sau echivalentul a 25% pana la 100% din costurile generate in urma apelarii false a institutiilor de urgenta sau prestarea de la 400 pana la 800 de ore de munca in folosul comunitatii.
Atentie! Proiectul de lege nu se afla in vigoare. Initiativa are nevoie de votul ambelor camere ale Parlamentului, promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE