Guvernul a hotarat sa majoreze pedepsele pentru falsul in declaratii si zadarnicerea combaterii bolilor, prevazute la art. 326 si art. 352 din Codul penal. De acum, avem 15 ani de inchisoare ca pedeapsa.
UPDATE - Modificarile au intrat in vigoare si explicatiile complete sunt AICI.
Va reamintim ca procurorii au solicitat miercuri dimineata modificarea Codului penal pentru a putea instrumenta mai usor dosarele penale cu privire la zadarnicirea combaterii bolilor, luand in calcul faptul ca mai multi romani au decis sa nu se supuna deciziilor luate de autoritati.
Potrivit deciziei luate de Guvern in sedinta care s-a intins pana joi la ora 3 dimineata, se modifica articolul 326 privind falsul in declaratii, prin majorarea minimului special in cazul infractiunii tip si introducerea unei forme agravate la alineatul (2), respectiv "fapta prevazuta la alineatul (1), savarsita pentru a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda".
De asemenea, s-a decis modificarea continutului articolului 352 - zadarnicirea combaterii bolilor, prin introducerea unor noi fapte in sfera dreptului penal si prin majorarea limitelor de pedeapsa.
Astfel, se arata in proiectul adoptat, la alineatul (1) se incrimineaza, distinct de producerea sau nu a unei urmari, nerespectarea dispozitiilor autoritatilor privind carantina sau spitalizarea, urmand a se pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
La alineatul (2) al aceluiasi articol, legiuitorul a stabilit o majorare a pedepselor pentru persoanele care, nerespectand masurile dispuse, determina raspandirea unei asemenea boli, fapta fiind pedepsita cu inchisoare de la unu la 5 ani.
O alta modificare adusa legii prevede sanctionarea cu pana la 15 ani de inchisoare pentru infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, daca fapta duce la decesul unei persoane.
Consilier Codul Muncii
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
"O serie de noi texte propuse vizeaza noi forme de agravare, fie cu privire la persoanele care cu buna stiinta savarsesc fapte prin care transmit o boala infectocontagioasa, fie cu privire la consecintele care pot consta in vatamarea corporala sau moartea uneia sau mai multor persoane. Textele propuse sunt urmatoarele: (3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. (5) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. (6) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. (7) Daca prin fapta prevazuta in alin. (3) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi", potrivit proiectului de OUG.
De altfel, s-a stabilit si o incriminare noua - articolul 352 indice 1, respectiv "a omisiunii declararii unor informatii esentiale pentru depistarea si izolarea la timp a persoanelor infectate sau suspecte ca ar fi infectate cu o boala infectocontagioasa", care va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri