Procesul intentat de ANPC impotriva bancii Raiffeisen s-a incheiat definitiv cu victoria autoritatii romane.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, respectiv a confirmat Ordinul nr.837/20.10.2017, emis de catre presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
"S-a facut dreptate! O victorie importanta a Autoritatii! Munca colegilor mei si a mea este inca o data rasplatita. Da, am castigat o lupta importanta pentru consumatorul roman. Mii de consumatori au sansa la un tratament corect. Milioane de euro se vor intoarce in bugetul familiilor acestora. Multumesc echipei si voua tuturor pentru incredere! Suntem aici sa nu dezamagim!", a declarat Paul Anghel, director general ANPC.
Mai exact, operatorul economic nu a informat, in perioada 2006-2008, in prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar, credite in RON, EUR si CHF (franc elvetian), si drept urmare i-a determinat pe acestia sa ia o decizie - contractarea creditelor respective - pe care altfel nu ar fi luat-o daca ar fi cunoscut nivelul la care dobanda avea sa creasca, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza.
Potrivit sursei citate, acest lucru se intampla in contextul in care operatorul financiar-bancar cunostea nivelul dobanzii pe care urma sa-l aplice.
Raiffeisen Bank a setat in sistem marirea automata a dobanzilor, atunci cand creditele implineau un an de la acordare, justificand aceasta practica printr-o clauza introdusa in contract, prin care sa-si justifice majorarea unilaterala a dobanzii.
"In acest moment, dupa pronuntarea sentintei definitive si ramanerea in vigoare a Ordinului Presedintelui ANPC, Raiffeisen Bank trebuie sa modifice contractele afectate, emise in perioada mentionata, si sa le aduca la nivelul momentului anterior practicii, inclusiv prin emiterea unui nou grafic de rambursare, cu conditiile contractuale de la momentul semnarii acestora", sustin reprezentantii ANPC.
Ordinul mentionat al Presedintelui ANPC a fost emis ca urmare a unui control realizat in 2017.