UPDATE 16.12.2020 - Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind antitiganismul.
Conform actului, antitiganismul este atat perceptia referitoare la romi exprimata ca ura impotriva acestora, cat si manifestarile verbale sau fizice, motivate de ura impotriva romilor, indreptate impotriva romilor ori a proprietatilor acestora, impotriva institutiilor/ONG-urilor, liderilor comunitatilor rome sau lacasurilor lor de cult, traditiilor si limbii romani.
Proiectul de lege privind antitiganismul are menirea de a proteja minoritatea roma din tara noastra de abuzuri si alte eventuale miscari care le-ar putea pune in pericol bunastarea, existenta sau identitatea.
In sensul celor exprimate mai sus, actul votat de parlamentari stabileste, printre altele, pedepse cu inchisoarea de pana la 10 ani. Conform art. 6 din act, "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter antitiganist, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup".
Suplimentar, distribuirea sau punerea la dispozitia publicului, prin orice mijloace, de stiri si informatii, materiale antitiganiste constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Fise distractive pentru gradinita
La inceputul lunii decembrie a.c., Senatul a adoptat tacit proiectul de lege prin care se pedepseste cu inchisoarea antitiganismul. Conform documentului, proiectul de act normativ "are ca scop stabilirea unor masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului".
"Romii reprezinta cea mai numeroasa minoritate din Europa, aici traind intre 10 si 12 milioane de persoane. In prezent discriminarea fata de aceasta minoritate etnica este raportata la scara larga in multe dintre tarile europene. Mai mult de 70% din populatia roma din Europa traieste in saracie, membrii sai fiind adesea marginalizati si victime ale abuzurilor si segregarii rasiale, iar potrivit UNICEF doar 20% din copiii de etnie roma din estul Euripei sunt inscrisi in scoala primara", arata initiatorii Daniel Vasile si Petre Manole in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
Tot acestia sustin ca antitiganismul se poate manifesta in viata publica, media, in scoli, la locul de munca si in sfera religioasa prin:
Cei doi parlamentari mai explica si faptul ca "s-au identificat cel putin trei forme de prejudecata si rasism impotriva romilor:
In proiectul de lege adoptat tacit deja de catre Senat, antiganismul este definit ca fiind "perceptia referitoare la romi exprimata ca ura impotriva acestora, cat si manifestarile verbale sau fizice, motivate de ura impotriva romilor, indreptate impotriva romilor ori a proprietatilor acestora, impotriva institutiilor/ONG-urilor, liderilor comunitatilor rome sau lacasurilor lor de cult, traditiilor si limbii romani".
Cei doi parlamentari PSD stabilesc urmatoarele pedepse cu inchisoarea:
Actul nu este dezbatut in procedura de urgenta.
Guvernul nu a oferit un punct de vedere.
Inainte de a fi atins termenul pentru adoptarea tacita este important sa mentionam faptul ca raportul Comisiilor sesizate in fond a fost negativ, adica s-a propus respingerea in plen.
Acum Camera Deputatilor este for decizional.
Atentie! L540/2019 nu se aplica. Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri