Asa cum numai o hotarare prin care instanta s-a pronuntat asupra fondului cauzei - hotarare de fond, si nu una formala (hotarare pronuntata, spre exemplu, pe lipsa de competenta) poate constitui un obstacol, principiul "ne bis in idem" se aplica numai in legatura cu acele hotarari definitive ale instantei, care au fost pronuntate in urma unei verificari a fondului cauzei.
In procesul "Miraglia", CEJ a decis la 10.3.2005 (C-469/03 ) ca principiul "ne bis in idem" nu ar impiedica initierea actiunilor penale in diferite state membre (chiar si impotriva aceluiasi suspect si pentru aceleasi fapte). Atunci cand una dintre actiuni este insa incheiata printr-o "hotarare definitiva", ce intra in contradictie cu continutul cauzei, va intra in vigoare in mod nemijlocit principiul "ne bis in idem".
Ordonantele de intrerupere si de cele de neurmarire, numai pe baza unor motive formale, nu au acelasi efect. Nu are importanta denumirea termenilor: sentinta sau decizie (rezolutie), ci numai continutul, care este decisiv intr-o cauza, in urma cercetarii materiale. De la caz la caz, va fi cercetata asemanarea deciziei cu o hotarare data asupra fondului. Daca acuzatul a fost deja urmarit, iar decizia are un continut comparabil cu cel al unei hotarari de drept, obstacolul "ne bis in idem" va fi dizolvata.
Astfel a decis si Curtea Suprema a Landului Innsbruck intr-un caz de extradare: Procuratura germana isi suspendase procedura de investigatie referitoare la o infractiune de omor comisa pe teritoriul Germaniei. Curtea Suprema a Landului München a respins plangerea depusa de o ruda a victimei. in Franta, acuzatul a fost judecat in lipsa pentru aceeasi fapta, si condamnat la o pedeapsa privativa de libertate, iar pe baza mandatului francez, a fost arestat in Austria.
Plangerea sa impotriva ordinului de extradare a fost aprobata de catre Curtea Suprema a Landului Innsbruck, pe motivul ca Art. 54 NMS se opune unei asemenea proceduri: este considerata a fi "sentinta executorie" atat o rezolutie sub forma unui verdict, cat si hotararea Curtii Supreme a Landului München, prin care cazul a primit recunoastere juridica.
Pentru a sintetiza, se poate spune, ca poate impiedica o noua urmarire, atat o hotarare a instantei, prin care este suspendata o actiune judiciara, pe motiv ca acuzatul se obliga sa indeplineasca anumite conditii, cat si o hotarare prin care poate fi suspendata o actiune in urma cercetarii materiale, din lipsa de culpabilitate, de probe sau din motive juridice.
Sursa: Ghid Ministerul Justitiei
Cartea verde a contabilitatii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri