Deputatul PDL Mihail Boldea a depus un proiect de modificare a legii 544/2001 astfel incat informatiile din dosarele penale aflate in faza de urmarire sau ajunse in instante sa fie scoase din categoria informatiilor de interes public, cata vreme nu exista o sentinta definitiva. "Dupa ce te umple presa de bucurie si face circul pamantului ca nu stiu ce ai facut, nu mai poti sa scapi de eticheta", a declarat Mihail Boldea.
Ziaristii care fac publice informatiile din dosarele penale in care nu exista o sentinta definitiva ar putea fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
De asemenea, divulgarea lor fara acordul expres si prealabil al partilor, printr-o modificare a Codului Penal, ar urma sa fie pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Daca fapta e savarsita de un procuror, judecator politist sau alta persoana care are acces la date prin natura functiei, pedeapsa este inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
In expunerea de motive a proiectului, Boldea sustine ca, prin modificarile propuse, se elimina presiunea publica asupra instantelor si se evita lezarea imaginii unei persoane care, pana la o decizie definitiva, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. El a adaugat ca are in plan o noua initiativa, care sa instituie obligativitatea inregistrarii audio si video a tuturor declaratiilor depuse la DIICOT si DNA, pentru ca „martorii sa nu pretinda ca sunt constransi de procurori".
Initiativa este privita cu rezerva de unii colegi de partid ai deputatului, recum Sulfina Barbu: „„nicio masura care sa aiba ca efect restrangerea posibilitatii unui jurnalist de a-si exercita profesia".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<