De la inceputul lunii noiembrie a fost introdusa o noua cota de TVA pentru anumite servicii. Iata cand si cum se face aplicarea cotei de TVA de 5%.
Incepand cu 1 noiembrie, OUG 89/2018 a introdus o noua cota de TVA pentru anumite servicii. Astfel, ordonanta a instituit un TVA redus de la 9% la 5% pentru serviciile de cazare, restaurant si catering, scopul fiind unul dublu: reducerea evaziunii fiscale in domeniu si dezvoltarea serviciilor in cauza. Doar ca dificultatile practice nu au intarziat sa apara.
Ca sa dam doar un exemplu, prin prisma noilor reglementari vanzarea unei banale pizza devine o problema, deoarece nu e clar daca ea se incadreaza la livrare de alimente (pentru care se aplica vechea cota de 9%) sau la servicii de restaurant/catering (pentru care se aplica noua cota de 5%).
Iar pentru a face incadrarea corecta, trebuie vazut daca vanzarea in cauza respecta criteriile impuse de normele de aplicare ale Codului fiscal, norme care spun ca serviciile de restaurant si de catering implica, in esenta, ideea ca mancarea sa poata fi consumata imediat.
„In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului”, se precizeaza in norme. Citeste continuarea pe manager.ro!
Iata de ce am pregatit pentru dvs. o lucrare pe stick care lamureste impecabil toate noutatile aduse de O.U.G. nr. 89: TVA redus pentru restaurante si catering. 25 de instructiuni pentru contabili
Lucrarea contine:
1. o analiza completa a textului de lege, cu comentarii si atentionari asupra pasajelor unde pot aparea greseli de interpretare;
Rezolvati rapid si perfect legal orice problema generata de noile reglementari ce modifica in Codul fiscal 4 argumente solide pentru a va abona la Consilier – Taxe si Impozite pentru Contabili 1 Evitati garantat orice greseala fiscala din contabilitate 2 Va rezolvati rapid toate problemele de fiscalitate 3 Salvati sume importante din...
Cele 25 de situatii prezentate in lucrare sunt situatii reale!
Sunt probleme intalnite in practica si semnalate frecvent de contabili incepand cu 1 noiembrie, dovedind astfel ca, in ciuda diversitatii lor, ele sunt comune foarte multor firme si, ca urmare, suscita un interes major.
Solutiile lor sunt furnizate de specialisti de top. Si, parcurgand aceste solutii, veti sesiza imediat avantajul dvs. – preintampinati aparitia unor erori grave, cu consecinte nedorite: recalculari de TVA, penalitati, amenzi etc.
Spetele sunt prezentate dupa o structura foarte usor de urmarit:
Exemplul 1
Cum trebuie incadrata activitatea unui hipermarket care pune la dispozitia clientilor sai un spatiu propriu in care acestia pot consuma, la mese, produse alimentare si bauturi? Se aplica TVA de 5% sau de 9%?
Exemplul 2
Cum trebuie incadrate activitatile a doua firme, dintre care una pregateste mancarea pentru pacientii unui spital, iar a doua o transporta la spital, o portioneaza si o serveste pacientilor? Ce TVA plateste fiecare? In ce situatie se poate aplica TVA de 5%?
Exemplul 3
Cum trebuie incadrata activitatea unei firme de catering care livreaza unei scoli cutii cu alimente pentru elevi, acestea fiind distribuite copiilor de catre personalul scolii, intr-o sala de mese?
Va reamintim, cea mai buna modalitate de intelege subtilitatile oricarui nou act normativ este sa vedeti ce se intampla in situatii reale (cum sunt cele de mai sus) si ce problemele practice creeaza aplicarea prevederilor actului normativ in cauza. Practica este intotdeauna cel mai bun profesor.
Lucrarea pe care v-o propunem rezolva neclaritatile generate de reducerea TVA-ului la 5% pentru anumite categorii de activitati. 5% sau 9%? Dvs. in care categorie va incadrati?
Daca aveti dubii, nu uitati, prima parte a lucrarii cuprinde explicatii si comentarii amanuntite privind modul CORECT de interpretare a textului de lege.
Intrebare: Poate un medic care a implinit varsta de 65 de ani sa incheie contract de prestari servicii medicale cu un spital public?
Raspuns: Legea 95/2006 prevede ca medicii se pensioneaza la varsta prevazuta de lege. In unitatile sanitare ... [citeste tot raspunsul aici...]