Au fost publicate Normele privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru paine si produse de panificatie.
Prin Ordinul nr. 1436/ 852/2013 ministrii finantelor publice si cel al agriculturii publica in Monitorul Oficial nr. 543 din data de 28 august 2013, normele de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% pentru paine si specialitati de panificatie.
Actul normativ clarifica unii termeni din cuprinsul art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, potrivit caruia pentru paine si produsele de panificatie se aplica cota redusa de TVA de 9%.
Astfel, prin paine se intelege produsul preparat dintr-un aluat obtinut din diferite sortimente de faina, utilizate in amestec ori singure, cu sau fara alte ingrediente, framantat cu apa, afanat prin fermentatia drojdiei si precopt/copt, inclusiv in stare congelata, dar la care nu s-au adaugat miere, oua, branza sau fructe si care are un continut de zahar in substanta uscata de maximum 5% din greutate si grasimi in substanta uscata de maximum 5% din greutate.
Prin cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071, se intelege produsele de panificatie care au compozitia painii.
Produsele de mai sus, cu umplutura de orice fel nu se incadreaza in categoria produselor de panificatie prevazute la art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Codul fiscal.
Covrigii se incadreaza in prevederile art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Codul fiscal, indiferent de gramaj si indiferent daca sunt sau nu afanati prin fermentatia drojdiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<