Au fost publicate Normele privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru paine si produse de panificatie.
Prin Ordinul nr. 1436/ 852/2013 ministrii finantelor publice si cel al agriculturii publica in Monitorul Oficial nr. 543 din data de 28 august 2013, normele de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% pentru paine si specialitati de panificatie.
Actul normativ clarifica unii termeni din cuprinsul art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, potrivit caruia pentru paine si produsele de panificatie se aplica cota redusa de TVA de 9%.
Astfel, prin paine se intelege produsul preparat dintr-un aluat obtinut din diferite sortimente de faina, utilizate in amestec ori singure, cu sau fara alte ingrediente, framantat cu apa, afanat prin fermentatia drojdiei si precopt/copt, inclusiv in stare congelata, dar la care nu s-au adaugat miere, oua, branza sau fructe si care are un continut de zahar in substanta uscata de maximum 5% din greutate si grasimi in substanta uscata de maximum 5% din greutate.
Prin cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071, se intelege produsele de panificatie care au compozitia painii.
Produsele de mai sus, cu umplutura de orice fel nu se incadreaza in categoria produselor de panificatie prevazute la art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Codul fiscal.
Covrigii se incadreaza in prevederile art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Codul fiscal, indiferent de gramaj si indiferent daca sunt sau nu afanati prin fermentatia drojdiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<