Asociatul poate constitui ca aport la capitalul social al unei societati comerciale un drept de creanta impotriva unui tert. In acest caz, intre asociat si societate se nasc aceleasi raporturi juridice ca intre cedent si cesionar, cu precizarea ca cedentul raspunde pentru solvabilitatea debitorului.
Asadar, in materie de societate, asociatul cedent este tinut sa garanteze, in afara de existenta creantei, solvabilitatea debitorului, iar in caz de neplata a acestuia, asociatul va fi personal raspunzator si de dobanzi si de daune interese.
Daca creantele sunt certe, lichide si exigibile, cum sunt cele privitoare la restituirea partilor sociale ale unei cooperative de consum dizolvate si in curs de lichidare, ele pot servi, in principiu, la construirea capitalului social subscris de unul sau mai multi dintre actionari.
Art. 16 alin. 3 din Legea 31/1990 prevede:
"Aporturile in creante au regimul juridic al aporturilor in natura, nefiind admise la societatile pe actiuni care se constituie prin subscriptie publica si nici la societatile in comandita pe actiuni si societatile cu raspundere limitata. Aporturile in creante sunt liberate, potrivit art. 84". Care articol 84 mentioneaza ca:
-
asociatul care a depus ca aport una sau mai multe creante nu este liberat cat timp societatea nu a obtinut plata sumei pentru care au fost aduse.
-
daca plata nu s-a putut obtine prin urmarirea debitorului cedat, asociatul, in afara de daune, raspunde de suma datorata, cu dobanda legala din ziua scadentei creantelor.
S-a afirmat ca asociatul cedent garanteaza si solvabilitatea debitorului sau, in temeiul art. 84 alin. (1) al Legii nr. 31/1990 . Intr-adevar, asociatul nu este liberat decat dupa ce societatea a obtinut plata sumei pentru care s-a facut varsamantul, iar daca plata nu s-a putut obtine, prin urmarirea debitorului cedat, asociatul raspunde de suma datorata, cu dobanda legala. S-a aratat ca dobanda, avand caracterul unei amenzi civile, se cumuleaza cu daunele acordate pentru eventualul prejudiciu, si nu se imputa asupra lor .
Art. 84 se aplica tuturor tipurilor de societate comerciala unde este posibil aportul in creante. Contrar, Legea interzice creantele ca aport in societatea pe actiuni care se constituie prin subscriptie publica, in societatea in comandita pe actiuni si in societatea cu raspundere limitata, deoarece valorificarea de catre societate a creantelor poate crea dificultati (art. 16 alin. 3).
Mai mentionam ca aporturile in valori mobiliare (actiuni, parti sociale) sunt asimilate cu aportul in creante. Ca urmare, le sunt aplicabile regulile privind aportul in creante combinate cu cele aplicabile cesiunii titlurilor respective.
Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<