Asociatul poate constitui ca aport la capitalul social al unei societati comerciale un drept de creanta impotriva unui tert. In acest caz, intre asociat si societate se nasc aceleasi raporturi juridice ca intre cedent si cesionar, cu precizarea ca cedentul raspunde pentru solvabilitatea debitorului.
Asadar, in materie de societate, asociatul cedent este tinut sa garanteze, in afara de existenta creantei, solvabilitatea debitorului, iar in caz de neplata a acestuia, asociatul va fi personal raspunzator si de dobanzi si de daune interese.
Daca creantele sunt certe, lichide si exigibile, cum sunt cele privitoare la restituirea partilor sociale ale unei cooperative de consum dizolvate si in curs de lichidare, ele pot servi, in principiu, la construirea capitalului social subscris de unul sau mai multi dintre actionari.
Art. 16 alin. 3 din Legea 31/1990 prevede:
"Aporturile in creante au regimul juridic al aporturilor in natura, nefiind admise la societatile pe actiuni care se constituie prin subscriptie publica si nici la societatile in comandita pe actiuni si societatile cu raspundere limitata. Aporturile in creante sunt liberate, potrivit art. 84". Care articol 84 mentioneaza ca:
-
asociatul care a depus ca aport una sau mai multe creante nu este liberat cat timp societatea nu a obtinut plata sumei pentru care au fost aduse.
-
daca plata nu s-a putut obtine prin urmarirea debitorului cedat, asociatul, in afara de daune, raspunde de suma datorata, cu dobanda legala din ziua scadentei creantelor.
S-a afirmat ca asociatul cedent garanteaza si solvabilitatea debitorului sau, in temeiul art. 84 alin. (1) al Legii nr. 31/1990 . Intr-adevar, asociatul nu este liberat decat dupa ce societatea a obtinut plata sumei pentru care s-a facut varsamantul, iar daca plata nu s-a putut obtine, prin urmarirea debitorului cedat, asociatul raspunde de suma datorata, cu dobanda legala. S-a aratat ca dobanda, avand caracterul unei amenzi civile, se cumuleaza cu daunele acordate pentru eventualul prejudiciu, si nu se imputa asupra lor .
Art. 84 se aplica tuturor tipurilor de societate comerciala unde este posibil aportul in creante. Contrar, Legea interzice creantele ca aport in societatea pe actiuni care se constituie prin subscriptie publica, in societatea in comandita pe actiuni si in societatea cu raspundere limitata, deoarece valorificarea de catre societate a creantelor poate crea dificultati (art. 16 alin. 3).
Mai mentionam ca aporturile in valori mobiliare (actiuni, parti sociale) sunt asimilate cu aportul in creante. Ca urmare, le sunt aplicabile regulile privind aportul in creante combinate cu cele aplicabile cesiunii titlurilor respective.
Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<