Asociatul poate constitui ca aport la capitalul social al unei societati comerciale un drept de creanta impotriva unui tert. In acest caz, intre asociat si societate se nasc aceleasi raporturi juridice ca intre cedent si cesionar, cu precizarea ca cedentul raspunde pentru solvabilitatea debitorului.
Asadar, in materie de societate, asociatul cedent este tinut sa garanteze, in afara de existenta creantei, solvabilitatea debitorului, iar in caz de neplata a acestuia, asociatul va fi personal raspunzator si de dobanzi si de daune interese.
Daca creantele sunt certe, lichide si exigibile, cum sunt cele privitoare la restituirea partilor sociale ale unei cooperative de consum dizolvate si in curs de lichidare, ele pot servi, in principiu, la construirea capitalului social subscris de unul sau mai multi dintre actionari.
Art. 16 alin. 3 din Legea 31/1990 prevede:
"Aporturile in creante au regimul juridic al aporturilor in natura, nefiind admise la societatile pe actiuni care se constituie prin subscriptie publica si nici la societatile in comandita pe actiuni si societatile cu raspundere limitata. Aporturile in creante sunt liberate, potrivit art. 84". Care articol 84 mentioneaza ca:
-
asociatul care a depus ca aport una sau mai multe creante nu este liberat cat timp societatea nu a obtinut plata sumei pentru care au fost aduse.
-
daca plata nu s-a putut obtine prin urmarirea debitorului cedat, asociatul, in afara de daune, raspunde de suma datorata, cu dobanda legala din ziua scadentei creantelor.
S-a afirmat ca asociatul cedent garanteaza si solvabilitatea debitorului sau, in temeiul art. 84 alin. (1) al Legii nr. 31/1990 . Intr-adevar, asociatul nu este liberat decat dupa ce societatea a obtinut plata sumei pentru care s-a facut varsamantul, iar daca plata nu s-a putut obtine, prin urmarirea debitorului cedat, asociatul raspunde de suma datorata, cu dobanda legala. S-a aratat ca dobanda, avand caracterul unei amenzi civile, se cumuleaza cu daunele acordate pentru eventualul prejudiciu, si nu se imputa asupra lor .
Art. 84 se aplica tuturor tipurilor de societate comerciala unde este posibil aportul in creante. Contrar, Legea interzice creantele ca aport in societatea pe actiuni care se constituie prin subscriptie publica, in societatea in comandita pe actiuni si in societatea cu raspundere limitata, deoarece valorificarea de catre societate a creantelor poate crea dificultati (art. 16 alin. 3).
Mai mentionam ca aporturile in valori mobiliare (actiuni, parti sociale) sunt asimilate cu aportul in creante. Ca urmare, le sunt aplicabile regulile privind aportul in creante combinate cu cele aplicabile cesiunii titlurilor respective.
Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Suntem un SRL cu activitati in domeniul constructiilor si urmeaza sa executam un proiect in Germania. Ce trebuie sa facem daca dorim sa angajam o persoana cu dubla cetatenie romana/germana, cu domiciliul si in Germania si in Romania, pentru a participa la proiect pe postul de translator. Cum platim salariatul daca acesta doreste plata contributiilor in Germania, avand in vedere faptul ca are o vechime in munca de peste 20 de ani in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<