Asociatia Procurorilor din Romania a stabilit un pachet de modificari minimale pe care le solicita Comisiei de revizuire a Constitutiei, a declarat miercuri presedintele asociatiei, Constantin Sima.
El a solicitat, in cadrul dezbaterilor Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, ca, in primul rand, sa se consacre in textul Constitutiei, la articolul 132, care se refera la Statutul procurorului, faptul ca procurorii sunt independenti si inamovibili.
"Daca ar fi existat aceasta prevedere constitutionala, probabil ca multe dintre deficientele care au fost criticate in ultimii ani n-ar mai fi existat", a argumentat Sima.
A doua propunere cu care APR s-a prezentat la Comisia parlamentara, care vizeaza tot amendarea articolului 132, este ca solutiile procurorilor sa fie casate numai de instantele judecatoresti, considerand ca, printr-o astfel de prevedere, se realizeaza o egalizare de statut intre procuror si judecator.
Totodata, Asociatia Procurorilor din Romania doreste ca mandatul membrilor CSM sa se reduca la trei ani.
"Este un mandat mai redus, care responsabilizeaza membrii CSM intr-o masura mai mare decat in prezent si care ii aduce mai aproape de cei care i-au ales. In subsidiar, am rugat Comisia sa reflecte asupra denumirii de Minister Public si Parchet, care creeaza numeroase confuzii. In Italia si Portugalia se foloseste denumirea de 'Procuratura', la care Romania a renuntat", a mai spus Constantin Sima. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<