Asociatia Procurorilor din Romania a stabilit un pachet de modificari minimale pe care le solicita Comisiei de revizuire a Constitutiei, a declarat miercuri presedintele asociatiei, Constantin Sima.
El a solicitat, in cadrul dezbaterilor Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, ca, in primul rand, sa se consacre in textul Constitutiei, la articolul 132, care se refera la Statutul procurorului, faptul ca procurorii sunt independenti si inamovibili.
"Daca ar fi existat aceasta prevedere constitutionala, probabil ca multe dintre deficientele care au fost criticate in ultimii ani n-ar mai fi existat", a argumentat Sima.
A doua propunere cu care APR s-a prezentat la Comisia parlamentara, care vizeaza tot amendarea articolului 132, este ca solutiile procurorilor sa fie casate numai de instantele judecatoresti, considerand ca, printr-o astfel de prevedere, se realizeaza o egalizare de statut intre procuror si judecator.
Totodata, Asociatia Procurorilor din Romania doreste ca mandatul membrilor CSM sa se reduca la trei ani.
"Este un mandat mai redus, care responsabilizeaza membrii CSM intr-o masura mai mare decat in prezent si care ii aduce mai aproape de cei care i-au ales. In subsidiar, am rugat Comisia sa reflecte asupra denumirii de Minister Public si Parchet, care creeaza numeroase confuzii. In Italia si Portugalia se foloseste denumirea de 'Procuratura', la care Romania a renuntat", a mai spus Constantin Sima. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<