Comisia pentru Legile Justitiei discuta luni, 26 martie, amendamentele depuse la Senat, in ceea ce priveste proiectele de modificare a celor trei legi ale Justitiei: legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, legea 304/2004 privind Organizarea Judiciara si legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Senatul va dezbate si vota legile justitiei, reexaminate in Parlament, ca urmare a Deciziilor CCR, in calitate de for decizional, dupa ce au fost adoptate de Camera Deputatilor. De altfel, senatorii au avut termen pana joi, la ora 15.00, sa depuna amendamente la legile Justitiei.
Potrivit Mediafax, comisia speciala a adoptat, luni, un raport favorabil asupra proiectul privind Legea 303/2004 privind Statutul procurorilor si judecatorilor. Raportul favorabil a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” si 5 voturi „impotriva”.
Alesii au decis ca „exista eroare judiciara imputabila judecatorului sau procurorului atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei: a incalcat norme de drept material si procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor fundamentale absolute ale persoanei”.
Totodata, alesii au mai stabilit ca „
statul, prin Ministerul Finantelor Publice, va exercita actiuneain regres impotriva judecatorului sau procurorului daca, in urma raportului consultativ al Inspectiei Judiciare, prevazut la alineatul 7 si al propriei evaluari apreciaza ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de judecator sau procuror a functiei cu rea credinta sau grava neglijenta. Termenul de exercitare a actiunii in regres este de 6 luni de la data comunicarii raportului Inspectiei Judiciare.”, potrivit aceleiasi surse.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat efectueaza 10 ore de weekend in cursul lunii. Conform CCM orele efectuate in weekend sunt platite 200% si cu un spor de weekend de 1%. Salariatul insa are in cursul aceleasi luni 4 ore de invoire care conform CCM se compenseaza din orele suplimentare efectuate pe parcursul lunii. Intrebarea este: Aceste ore de invoire se compenseaza din orele efectuate in weekend adica se vor scadea si ii vor mai ramane 6 ore platite 200% si sporul de 1% se aplica doar la cele 6 ore ramase sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate are o salariata studenta 22 ani, incadrata cu 8 ore, CIM din 24.02.2025. A adus primul concediu medical cu 28.04 pe cod 08 995 sarcina si lauzie. Nu are stagiu cotizare la firma ultimele 6 luni desi a mai lucrat vara cate 3 luni anii trecuti dar este asigurata in sistemul de sanatate fiind studenta pana in 26 ani. Intrebarea este: firma va putea sa recupereze de la CAS sumele platite ca si indemnizatie concediu sau nu? Daca da, cum trec efectiv in documentatia de recuperare care se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum se actualizeaza regulamentul intern si fisa postului? In cazul regulamentului intern se aduc modificari printr-o anexa sau act aditional sau se inlocuieste de tot cel vechi? Cum se actualizeaza fisa postului in cazul in care intervin modificari ale timpului de lucru sau modificari de sarcini?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<