Comisia pentru Legile Justitiei discuta luni, 26 martie, amendamentele depuse la Senat, in ceea ce priveste proiectele de modificare a celor trei legi ale Justitiei: legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, legea 304/2004 privind Organizarea Judiciara si legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Senatul va dezbate si vota legile justitiei, reexaminate in Parlament, ca urmare a Deciziilor CCR, in calitate de for decizional, dupa ce au fost adoptate de Camera Deputatilor. De altfel, senatorii au avut termen pana joi, la ora 15.00, sa depuna amendamente la legile Justitiei.
Potrivit Mediafax, comisia speciala a adoptat, luni, un raport favorabil asupra proiectul privind Legea 303/2004 privind Statutul procurorilor si judecatorilor. Raportul favorabil a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” si 5 voturi „impotriva”.
Alesii au decis ca „exista eroare judiciara imputabila judecatorului sau procurorului atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei: a incalcat norme de drept material si procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor fundamentale absolute ale persoanei”.
Totodata, alesii au mai stabilit ca „
statul, prin Ministerul Finantelor Publice, va exercita actiuneain regres impotriva judecatorului sau procurorului daca, in urma raportului consultativ al Inspectiei Judiciare, prevazut la alineatul 7 si al propriei evaluari apreciaza ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de judecator sau procuror a functiei cu rea credinta sau grava neglijenta. Termenul de exercitare a actiunii in regres este de 6 luni de la data comunicarii raportului Inspectiei Judiciare.”, potrivit aceleiasi surse.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In luna martie 2025 avem un concediu medical acordat pentru accidente de munca de la/la locul de munca, cod 02. Imi puteti spune daca pentru acest tip de concediu medical se retine CAS 25%? Daca nu se retine CAS imi puteti spune si ce cadru legal reglementeaza acest fapt?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat a incetat CIM pe data de 30.06.2024, ulterior a fost angajat incepand cu 01.07.2024 cu CIM la o alta firma din grup in Franta. Managementul doreste sa reactivam angajatul pentru acordarea unui bonus anual aferenta perioadei 01.01.2024-30.06.2024. Solicitarea este ca angajatul sa nu plateasca CAS si CASS deoarece le va achita in Franta. Mentionez ca din soft-ul de salarizare singura posibilitate de introducere A1 este cu detasare, care nu se aplica aici. Este corect ca angajatul sa nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie: Un salariat al companiei noastre din Romania este detasat la o companie din China prin decizia administratorului, pentru o durata initiala de un an 01.07.2024 a 30.06.2025 cu posibilitatea de prelungire pana la 2 ani, daca ar fi nevoie. Mentionam ca ambele companii sunt membre ale aceluiasi grup, iar felul muncii ramane acelasi. Intre cele 2 companii exista un contract de prestari servicii si cu aceasta ocazie, se incheie si un acord pentru aceasta detasare, care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<