Profesia de consilier juridic face parte din categoria profesiilor juridice, se organizeaza ca un corp profesional si se exercita conform prevederilor Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic si prevederilor prezentului statut.
Legea nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de Consilier Juridic a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 867 din 5 decembrie 2003 si a fost modificata prin:
>> Statutul profesiei de consilier juridic, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 684 din 29 iulie 2004;
>> Legea nr. 246 din 22 iunie 2006 pentru completarea Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 556 din 27 iunie 2006;
>> Ordinul ministrului justitiei nr. 1813/C din 27 iunie 2008 pentru aprobarea Regulamentului privind recunoasterea calificarii profesionale de consilier juridic a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in vederea admiterii si practicarii acesteia in Romania, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 509 din 7 iulie 2008;
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Legea nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier Juridic reprezinta unul dintre actele esentiale referitoare la rolul, sarcinile, drepturile si obligatiile consilierului juridic.
Cateva aspecte esentiale privind profesia de consilier juridic:
Profesia de consilier juridic este independenta si organizata autonom, fiind exercitata integrat in sistemul de justitie romanesc.
Profesia de consilier juridic se exercita personal de catre consilierul juridic inscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari.
Consilierul juridic, in exercitarea profesiei, se supune numai Constitutiei, legii, codului de deontologie profesionala si Statutului profesiei de Consilier Juridic
In exercitarea profesiei si in legatura cu aceasta, consilierul juridic este obligat sa pastreze secretul profesional privitor la cauza ce i-a fost incredintata, cu exceptia cazurilor prevazute expres de lege.
Asadar, pentru pastrarea secretului profesional, actele si lucrarile cu caracter profesional aflate asupra consilierului juridic sau la locul de exercitare a profesiei sunt inviolabile.
"Perchezitionarea consilierului juridic, a domiciliului ori a biroului sau nu poate fi facuta decat de procuror, in temeiul unui mandat emis in conditiile legii.
Nu vor putea fi ascultate si inregistrate, cu nici un fel de mijloace tehnice, convorbirile telefonice ale consilierului juridic si nici nu va putea fi interceptata si inregistrata corespondenta cu caracter profesional, decat in conditiile si cu procedura prevazute de lege.", precizeaza Statutul Profesiei de Consilier Juridic.
Consilierul juridic nu poate indeplini functia de expert, interpret sau traducator in cauza in care este angajat. Atentie la faptul ca in situatia in care un consilier juridic a fost ascultat ca martor, el nu mai poate desfasura nici o activitate profesionala in acea cauza.
Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu Constitutia si legile tarii.
Consilierul juridic poate sa fie:
- numit in functie, caz in care detine statut de functionar, conform cu functia detinuta si categoria functiei.
Consilierul juridic numit in functie detine statut de functionar si asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla.
sau
- angajat in munca, caz in care persoana detine statut de salariat.
In aceasta situatie, consilierul juridic asigura consultanta si reprezentarea persoanei juridice cu care se afla in raporturi de munca. Consilierul juridica va apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana sau straina.
Consilierul juridic, in conditiile legii si ale regulamentelor specifice unitatii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic.
In mod natural, raportul dintre consilierul juridic si persoana juridica pe care o asista sau o reprezinta nu poate fi stanjenit sau controlat.
Activitatea profesionala a consilierului juridic se realizeaza prin:
- consultatii si cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului;
- redactarea de opinii juridice cu privire la aspecte legale ce privesc activitatea acesteia;
- redactarea proiectelor de contracte, precum si negocierea clauzelor legale contractuale;
- asistenta, consultanta si reprezentarea juridica a persoanelor juridice si a altor entitati interesate;
- redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a consimtamantului, a continutului si a datei actelor incheiate, care privesc persoana juridica in favoarea careia consilierul juridic exercita profesia;
- avizarea si contrasemnarea actelor cu caracter juridic;
- verificarea legalitatii actelor cu caracter juridic si administrativ primite spre avizare;
- semnarea la solicitarea conducerii, in cadrul reprezentarii, a documentelor cu caracter juridic emanate de la persoana juridica sau de la institutia publica reprezentata;
Care sunt drepturile si obligatiile consilierilor juridici?
Drepturile si obligatiile consilierilor juridici sunt prevazute de lege conform cu statutul profesional si reglementarile legale privind persoana juridica in serviciul careia se afla sau cu care are raporturi de munca.
Activitatea de consilier juridic se considera drept vechime in munca?
Activitatea de consilier juridic este considerata vechime in munca juridica in functiile de magistrat, avocat, notar public sau alte functii juridice, potrivit dispozitiilor legale specifice fiecareia dintre aceste profesii.
Cateva obligatii esentiale ce revin consilierilor juridici:
- sa studieze temeinic cauzele in care asista sau reprezinta institutiile, autoritatile ori entitatile interesate;
- sa se prezinte la termene la instantele de judecata sau la organele de urmarire penala ori la alte institutii;
- sa manifeste constiinciozitate si probitate profesionala;
- sa pledeze cu demnitate fata de judecator si de partile in proces;
- sa depuna concluzii orale sau note de sedinta ori de cate ori considera necesar acest lucru sau instanta de judecata dispune in acest sens.
Exista cateva conditii esentiale pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a dobandi titlul de consilier juridic, dupa cum urmeaza:
a) sa fii cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) sa detii exercitiul drepturilor civile si politice;
c) sa fii licentiat al unei facultati de drept;
d) sa fii apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; (aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii);
e) sa nu te regasesti in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.
Nu pot detine calitatea de consilier juridic persoana care:
a) cel care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni de natura a aduce atingere profesiei de consilier juridic;
b) cel care, in exercitarea profesiei de consilier juridic, a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca irevocabila;
c) cel care este declarat nedemn pentru alte cauze de lege.
Exista incompatibilitate intre profesia de consilier juridic si urmatoarele situatii:
a) calitatea de avocat;
b) activitatile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;
c) orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate;
d) functia si activitatea de administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara;
e) activitatea publicistica salarizata;
f) alte incompatibilitati prevazute de lege sau rezultate din conflict de interese, in conditiile legii.
Iata situatiile cu care profesia de consilier juridic este compatibila:
a) activitatea didactica universitara si de cercetare juridica, activitatea literara, culturala si publicistica nesalarizata;
b) functia de arbitru, mediator sau expert, in conditiile legii si cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese;
c) participarea la comisii de studii, de intocmire a proiectelor de reglementari juridice.
Obligativitatea efectuarii stagiului de pregatire profesionala la debutul exercitarii profesiei de consilier juridic
La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.
Cateva dintre atributiile consilierului juridic stagiar VS a consilierului juridic definitiv
Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecatorie si la tribunale ca instanta de fond, la organele de urmarire penala, precum si la celelalte organe administrative cu atributii jurisdictionale.
Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instantele judecatoresti de toate gradele, la organele de urmarire penala, precum si la toate autoritatile si organele administrative cu atributii jurisdictionale.
Ce trebuie sa stim despre raspunderea disciplinara a consilierului juridic
Consilierul juridic raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier Juridic si ale reglementarii legale privind activitatea persoanei juridice in slujba careia se afla.
Constatarea abaterii disciplinare, cercetarea acesteia, procedura de judecata si sanctiunile disciplinare sunt cele prevazute in reglementarea specifica persoanei juridice in slujba careia se afla consilierul juridic.
Cand inceteaza exercitarea profesiei de consilier juridic:
a) prin renuntare scrisa la exercitarea profesiei;
b) prin deces;
c) daca impotriva consilierului juridic s-a luat masura excluderii din profesie.
Cand inceteaza exercitarea profesiei de consilier juridic, acesta nu va mai putea folosi legitimatia de consilier juridic, insigna, stampilele si roba.
Cand se suspenda exercitarea profesiei de consilier juridic:
a) Cand intervine o situatie de incompatibilitate cu profesia de consilier juridic;
b) pe perioada de interdictie de a exercita activitatile profesionale, dispusa prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara;
c) daca nu se achita taxele si contributiile profesionale timp de 3 luni de la scadenta acestora pana la lichidarea lor integrala;
d) atunci cand consilierul juridic indeplineste alte functii juridice "sau profesii salarizate.
Consilierul juridic poate reprezenta gratuit in justitie rudele sale, ale sotului/sotiei, pana la gradul IV inclusiv.
La primirea in corpul profesional, consilierul juridic depune urmatorul juramant:
"In numele Legii, Onoarei si Adevarului jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa-mi exercit profesia independent, cu demnitate si probitate si sa pastrez secretul profesional. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
Cum se dovedeste calitatea de consilier Juridic, cu drept de exercitare a profesiei?
Prin "Legitimatia de consilier juridic" si insigna profesiei, eliberate de fiecare colegiu consilierului juridic inscris in Tabloul Colegiului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri