In studiul de caz prezentat mai jos vom afla cum se procedeaza atunci cand un angajat refuza sa plece in delegare, pe motivul ca in fisa postului nu apare obligatia. Angajatul poate refuza aceasta obligatie daca nu este trecuta clauza nici in contract, nici in fisa postului?
Iata raspunsul specialistului!
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca (art. 42 alin. (1) din Codul muncii).
Delegarea reprezinta o masura dispusa unilateral de angajator prin decizie pe o durata determinata de timp. Cel care decide asupra oportunitatii luarii unei astfel de masuri este angajatorul.
Elementul contractului individual de munca supus modificarii il constituie locul muncii, respectiv trimiterea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel cuprins in contractul individual de munca, putand fi la un punct de lucru al acestuia, la o unitate componenta sau la o subunitate, din aceeasi localitate sau din alta localitate fata de cea unde are locul de munca obisnuit salariatul in cauza sau, in sfarsit, la un alt angajator.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Pe perioada delegarii, salariatul este supus aceluiasi raport juridic de munca cu angajatorul care a dispus masura delegarii. Prin delegare, angajatorul urmareste ca salariatul sa desfasoare anumite activitati in interesul acestuia in alt loc decat cel prevazut in contractul individual de munca sau actele aditionale la acesta.
Masura delegarii trebuie sa aiba la baza o ratiune obiectiva, si nu una subiectiva, care sa aiba in vedere sicanarea sau alte abuzuri ale angajatorului asupra salariatului. Astfel, nu este necesara existenta unei situatii exceptionale care sa justifice delegarea la un alt loc de munca decat cel stabilit prin contractul individual de munca, fiind suficienta simpla decizie a angajatorului, luata pentru buna organizare a activitatii.
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia (art. 44 din Codul muncii).
Asadar, Codul muncii nu prevede ca angajatul poate refuza delegarea ci numai prelungirea perioadei de delegare peste 60 de zile. Mai mult decat atat, angajatorul poate modifica unilateral locul muncii salariatului fara ca aceasta modificare sa fie cuprinsa in fisa postului sau in contractul individual de munca. Asadar, daca salariatul refuza delegarea il puteti convoca in vederea cercetarii disciplinare pentru nerespectarea dispozitiilor angajatorului.
Raspuns oferit pe portalcodulmuncii.ro de Gabriela Dita - consilier juridic.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri