Supralegalizarea este procedura prin care se atesta, pentru statele care nu au calitatea de parte la Conventia de la Haga sau cu care Romania nu are tratate bilaterale pentru recunoasterea reciproca a actelor, faptul ca actul notarial supus acestei proceduri este un act oficial, veracitatea semnaturii, calitatea in care a actionat semnatarul actului si identitatea sigiliului sau a stampilei de pe acest act. Supralegalizarea de catre Camere se aplica numai pe actele notariale prevazute la art. 2.
Modelul de incheiere de supralegalizare care se va aplica pe actul notarial este prevazut in anexa nr. 2.
Stampila pentru supralegalizare are diametrul de 35 mm si cuprinde sigla Uniunii, denumirea Camerei, precum si denumirea procedurii: "supralegalizare". In cazul sediului principal se va preciza denumirea localitatii in care functioneaza sediul principal, iar in cazul sediilor secundare, denumirea judetului in care functioneaza sediul. Modelul sigiliului este prevazut in anexa nr. 7.
Pentru indeplinirea procedurii de supralegalizare, dispozitiile art. 11-13 si ale art. 15-18 se aplica in mod corespunzator.
Supralegalizarea actului notarial poate fi refuzata daca:
a) actul este destinat folosirii pe teritoriul unui stat parte la Conventia de la Haga;
b) textul actului nu este lizibil din cauza deteriorarii;
c) actul este completat sau semnat cu creion;
d) actul contine completari sau corecturi neconfirmate oficial;
e) actul nu face parte dintre cele care pot fi legalizate in conditiile legii si ale prezentului regulament;
f) Camera nu detine specimenele semnaturilor persoanelor oficiale sau ale institutiilor corespunzatoare;
g) actul nu a fost supus unei proceduri notariale.
Pentru ca actul supralegalizat de catre Camera sa poata fi folosit in statul pentru care titularul a cerut supralegalizarea, procedura indeplinita de catre Camera va fi urmata de supralegalizarea de catre Ministerul Afacerilor Externe si, ulterior, de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular al statului in care actul urmeaza a fi folosit sau de acelea ale tarii noastre aflate pe teritoriul statului unde urmeaza a fi folosit actul.
Persoana desemnata ii va pune in vedere solicitantului necesitatea indeplinirii procedurilor mentionate la alin. (1).
Daca inscrisul emis de autoritatile straine a fost supralegalizat in statul de origine, documentul atestat de autoritatile statului emitent va fi atestat, in vederea folosirii in Romania, si de misiunea diplomatica sau consulara romana aflata pe teritoriul statului unde a fost emis documentul sau, dupa caz, de Ministerul Afacerilor Externe.
Aici cuprinsul Integral al Regulamentului UNNPR din 6 august 2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<