Supralegalizarea este procedura prin care se atesta, pentru statele care nu au calitatea de parte la Conventia de la Haga sau cu care Romania nu are tratate bilaterale pentru recunoasterea reciproca a actelor, faptul ca actul notarial supus acestei proceduri este un act oficial, veracitatea semnaturii, calitatea in care a actionat semnatarul actului si identitatea sigiliului sau a stampilei de pe acest act. Supralegalizarea de catre Camere se aplica numai pe actele notariale prevazute la art. 2.
Modelul de incheiere de supralegalizare care se va aplica pe actul notarial este prevazut in anexa nr. 2.
Stampila pentru supralegalizare are diametrul de 35 mm si cuprinde sigla Uniunii, denumirea Camerei, precum si denumirea procedurii: "supralegalizare". In cazul sediului principal se va preciza denumirea localitatii in care functioneaza sediul principal, iar in cazul sediilor secundare, denumirea judetului in care functioneaza sediul. Modelul sigiliului este prevazut in anexa nr. 7.
Pentru indeplinirea procedurii de supralegalizare, dispozitiile art. 11-13 si ale art. 15-18 se aplica in mod corespunzator.
Supralegalizarea actului notarial poate fi refuzata daca:
a) actul este destinat folosirii pe teritoriul unui stat parte la Conventia de la Haga;
b) textul actului nu este lizibil din cauza deteriorarii;
c) actul este completat sau semnat cu creion;
d) actul contine completari sau corecturi neconfirmate oficial;
e) actul nu face parte dintre cele care pot fi legalizate in conditiile legii si ale prezentului regulament;
f) Camera nu detine specimenele semnaturilor persoanelor oficiale sau ale institutiilor corespunzatoare;
g) actul nu a fost supus unei proceduri notariale.
Pentru ca actul supralegalizat de catre Camera sa poata fi folosit in statul pentru care titularul a cerut supralegalizarea, procedura indeplinita de catre Camera va fi urmata de supralegalizarea de catre Ministerul Afacerilor Externe si, ulterior, de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular al statului in care actul urmeaza a fi folosit sau de acelea ale tarii noastre aflate pe teritoriul statului unde urmeaza a fi folosit actul.
Persoana desemnata ii va pune in vedere solicitantului necesitatea indeplinirii procedurilor mentionate la alin. (1).
Daca inscrisul emis de autoritatile straine a fost supralegalizat in statul de origine, documentul atestat de autoritatile statului emitent va fi atestat, in vederea folosirii in Romania, si de misiunea diplomatica sau consulara romana aflata pe teritoriul statului unde a fost emis documentul sau, dupa caz, de Ministerul Afacerilor Externe.
Aici cuprinsul Integral al Regulamentului UNNPR din 6 august 2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<