(1) Debitorul care este obligat sa constituie o fidejusiune trebuie sa prezinte o persoana capabila de a se obliga, care are si mentine in Romania bunuri suficiente pentru a satisface creanta si care domiciliaza in Romania. Daca vreuna dintre aceste conditii nu este indeplinita, debitorul trebuie sa prezinte un alt fideiusor.
(2) Aceste reguli nu se aplica atunci cand creditorul a cerut ca fideiusor o anumita persoana.
Fideiusorul trebuie sa indeplineasca cumulativ trei conditii:
1. sa aiba capacitatea de a se obliga;
2. sa aiba si sa mentina in Romania bunuri suficiente pentru a satisface creanta;
3. sa domicilieze in Romania.
Conditia privind mentinerea unor bunuri suficiente in vederea satisfacerii creantei are in vedere solvabilitatea debitorului. Din interpretarea textului, rezulta ca aceasta trebuie sa existe nu numai la incheierea fideiusiunii, dar trebuie mentinuta pe toata durata contractului.
Desi art. 2.285 NCC nu mai defineste notiunea de solvabilitate ca in vechiul Cod civil (art. 1.660), prin bunuri suficiente pentru a satisface creanta se inteleg bunurile fideiusorului care nu sunt afectate de o cauza de inalienabilitate sau de insesizabilitate, legala sau conventionala. De asemenea, bunurile fideiusorului cu privire la care exista litigii ce privesc fondul dreptului sau care sunt grevate de garantii reale nu pot fi luate in considerare cand se apreciaza starea de solvabilitate.
Elementele continute in definitia starii de solvabilitate prevazute de art. 1.417 alin. (2) pot fi luate in considerare si in cazul fideiusiunii.
(Codul civil al Romaniei : indrumar notarial / Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania - Bucuresti: Monitorul Oficial R.A., 2011)
Reglementare anterioara
C. civ. 1864: Art. 1659. Debitorul obligat a da siguranta trebuie sa prezinte o persoana capabila de a contracta, care sa posede avere indestula spre a garanta o obligatie, si care sa aiba domiciliul in teritoriul jurisdictional al tribunalului judetean, la care trebuie sa se dea.
Art. 1661. (1) Daca fidejusorul, capatat de creditor de buna-voie sau judecatoreste, a devenit apoi nesolvabil, trebuie sa se dea un altul.
(2) Aceasta regula nu se aplica in singurul caz in care fidejusorul s-a dat numai in puterea unei conventii prin care creditorul a cerut de fidejusor o anume persoana.
(Mona Maria Pivniceru, Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa: legea de punere in aplicare, legislatia conexa, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<