(1) Debitorul care este obligat sa constituie o fidejusiune trebuie sa prezinte o persoana capabila de a se obliga, care are si mentine in Romania bunuri suficiente pentru a satisface creanta si care domiciliaza in Romania. Daca vreuna dintre aceste conditii nu este indeplinita, debitorul trebuie sa prezinte un alt fideiusor.
(2) Aceste reguli nu se aplica atunci cand creditorul a cerut ca fideiusor o anumita persoana.
Fideiusorul trebuie sa indeplineasca cumulativ trei conditii:
1. sa aiba capacitatea de a se obliga;
2. sa aiba si sa mentina in Romania bunuri suficiente pentru a satisface creanta;
3. sa domicilieze in Romania.
Conditia privind mentinerea unor bunuri suficiente in vederea satisfacerii creantei are in vedere solvabilitatea debitorului. Din interpretarea textului, rezulta ca aceasta trebuie sa existe nu numai la incheierea fideiusiunii, dar trebuie mentinuta pe toata durata contractului.
Desi art. 2.285 NCC nu mai defineste notiunea de solvabilitate ca in vechiul Cod civil (art. 1.660), prin bunuri suficiente pentru a satisface creanta se inteleg bunurile fideiusorului care nu sunt afectate de o cauza de inalienabilitate sau de insesizabilitate, legala sau conventionala. De asemenea, bunurile fideiusorului cu privire la care exista litigii ce privesc fondul dreptului sau care sunt grevate de garantii reale nu pot fi luate in considerare cand se apreciaza starea de solvabilitate.
Elementele continute in definitia starii de solvabilitate prevazute de art. 1.417 alin. (2) pot fi luate in considerare si in cazul fideiusiunii.
(Codul civil al Romaniei : indrumar notarial / Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania - Bucuresti: Monitorul Oficial R.A., 2011)
Reglementare anterioara
C. civ. 1864: Art. 1659. Debitorul obligat a da siguranta trebuie sa prezinte o persoana capabila de a contracta, care sa posede avere indestula spre a garanta o obligatie, si care sa aiba domiciliul in teritoriul jurisdictional al tribunalului judetean, la care trebuie sa se dea.
Art. 1661. (1) Daca fidejusorul, capatat de creditor de buna-voie sau judecatoreste, a devenit apoi nesolvabil, trebuie sa se dea un altul.
(2) Aceasta regula nu se aplica in singurul caz in care fidejusorul s-a dat numai in puterea unei conventii prin care creditorul a cerut de fidejusor o anume persoana.
(Mona Maria Pivniceru, Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa: legea de punere in aplicare, legislatia conexa, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<