Prin
Regulamentul din 6 august 2013, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania stabileste metodologia de aplicare a apostilei sau a supralegalizarii de catre Camerele Notarilor Publici pe actele notariale. Regulamentul din 6 august 2013 al UNNPR este publicat in Monitorul Oficial nr. 531 din 22 august 2013
Regulamentul reglementeaza
procedura de apostilare si supralegalizare a actelor notariale.
Pentru valabilitatea in strainatate a actului notarial este necesara supralegalizarea semnaturii si a sigiliului pentru apostilarea acestora de catre Camerele Notarilor Publici (Camere) in conditiile Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, ale regulamentului de punere in aplicare a acesteia si ale prezentului regulament aprobat de Consiliul Uniunii Notarilor Publici din Romania (Uniunea) prin hotarare.
Actele notariale care pot fi supuse procedurii apostilarii sau supralegalizarii in conditiile stabilite de prezentul regulament sunt actele oficiale indeplinite de catre notarul public, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 36/1995, republicata, cu modificarile ulterioare.
Fac exceptie de la procedura aplicarii apostilei sau supralegalizarii actele notariale care urmeaza sa fie folosite in state cu care Romania are incheiate tratate sau acorduri privind recunoasterea reciproca a acestor acte. In situatia in care, desi solicitantului actului i se aduce la cunostinta acest fapt, acesta staruie sa ii fie aplicata procedura solicitata, iar actele depuse indeplinesc conditiile prevazute de prezentul regulament, Camera va intocmi procedura solicitata pentru statul respectiv.
Dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazul in care se solicita aplicarea apostilei pe acte care urmeaza a fi folosite in state nemembre ale Conventiei privind suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961 si denumita in continuare Conventia de la Haga, sau in cazul in care se solicita aplicarea supralegalizarii pe acte care urmeaza a fi folosite in state membre.
Organizarea birourilor apostila si supralegalizare
Activitatea de aplicare a apostilei sau a supralegalizarii pe actele notariale se desfasoara de catre Camere, prin intermediul Biroului apostila si supralegalizare.
Camerele vor infiinta la sediul principal si la sediile secundare cate un birou, numit Biroul apostila si supralegalizare. In acest scop, Camera va infiinta in fiecare judet din raza teritoriala, in municipiul resedinta de judet, un sediu secundar al Camerei.
In cadrul fiecaruia dintre aceste birouri va functiona cel putin o persoana cu studii superioare juridice, denumita in continuare persoana desemnata, careia ii revine in competenta aplicarea apostilei sau supralegalizarea actelor notariale.
Desemnarea in cadrul Biroului apostila si supralegalizare si delegarea de competenta in vederea aplicarii apostilei si supralegalizarii se face prin dispozitie de catre presedintele Camerei. Colegiul director al Camerei va desemna unul dintre membri care sa asigure coordonarea si supravegherea Biroului apostila si supralegalizare.
Inainte de inceperea activitatii, persoana desemnata va depune specimenul de semnatura la Uniune, intr-un registru unic de evidenta a specimenelor de semnatura ale persoanelor desemnate si a specimenelor sigiliilor pentru apostila si supralegalizare ale Camerelor.
Pentru fiecare procedura indeplinita, Camera va folosi stampile distincte.
Camerele vor depune la Uniune specimenele stampilelor pentru apostila si supralegalizare, inainte de folosirea acestora, pentru a fi inregistrate in registrul prevazut la alin. (2).
Competenta apostilarii sau supralegalizarii actelor notariale revine oricaruia dintre birourile apostila si supralegalizare din cadrul Camerei in circumscriptia careia s-a intocmit actul respectiv.
Apostilarea sau supralegalizarea actelor notariale poate fi solicitata de titularul actului sau de orice alt detinator al acestuia.
Tariful perceput pentru aplicarea procedurii pe fiecare exemplar al actului apostilat sau supralegalizat se stabileste prin hotarare de catre Consiliul Uniunii.
Apostila sau supralegalizarea se aplica fie direct pe actul original sau pe copia legalizata a actului, fie pe o prelungire a acestora, care va face corp comun cu actul apostilat sau supralegalizat si care va fi brosata cu acesta. Intre actul apostilat sau supralegalizat si prelungirea pe care se inscrie apostila sau supralegalizarea se vor aplica cel putin doua stampile de legatura ale Biroului apostila si supralegalizare, precum si semnatura persoanei desemnate pe fiecare dintre aceste stampile.
Se pot supralegaliza sau apostila si traduceri legalizate de catre notarul public. Pentru a fi supralegalizate sau apostilate, la traducerile legalizate se anexeaza copii ale actelor care au fost traduse, acestea facand corp comun cu actul supralegalizat sau apostilat, iar dispozitiile art. 7 se aplica in mod corespunzator.
Nu se pot supralegaliza sau apostila traducerile legalizate ale unor inscrisuri sub semnatura privata, cu exceptia celor care au fost supuse unei proceduri notariale cum sunt: data certa, legalizare de semnatura, copie legalizata etc.