Avocatul Poporului a primit in anul 2011 peste 7.500 de petitii de la cetateni, in care sunt reclamate abuzuri si lipsa de transparenta din partea autoritatilor publice, majoritatea cu privire la dreptul la informatie, dreptul la proprietate privata si liberul acces la justitie.
Şeful Institutiei Avocatul Poporului (AP), Gheorghe Iancu, si adjunctii sai au prezentat, vineri, intr-o conferinta de presa, exemple de sesizari venite de la cetateni.
Astfel, un petent a solicitat Primariei din Targu-Mures sa posteze pe site-ul institutiei informatii de interes public, cum ar fi procesele verbale ale sedintelor Consiliului Local, rapoartele de activitate ale functionarilor sau cum a fost cheltuit bugetul local, insa nu a primit niciun raspuns.
Avocatul Poporului a intervenit si Primaria din Targu-Mures a afisat informatiile cerute la sediul institutiei, iar hotararile normative au fost publicare intr-un ziar local.
Un alt exemplu este cel al unei femei careia Enel Energia Muntenia SA i-a schimbat contorul de energie electrica, insa ea primea acasa doua facturi, de la contorul nou si de la cel vechi. Şi aici numai dupa sesizarea facuta de Avocatul Poporului problema a fost rezolvata, in sensul ca Enel va restitui contravaloarea energiei facturate gresit.
Avocatul Poporului a mai primit o sesizare de la o femeie din Republica Moldova, care a depus in 2007 o cerere de redobandire a cetateniei romane, dar a primit un raspuns peste trei ani, respectiv ca cererea a fost respinsa, fara sa-i fie transmis si ordinul de respingere, astfel incat nu avea posibilitatea sa atace decizia in instanta.
Gheorghe Iancu a aratat ca femeia a depus o a doua cerere la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC), insa nici de aceasta data nu a primit raspuns. Avocatul Poporului a intervenit si cei de la ANC au dat de data aceasta un raspuns, respectiv ca au admis cererea de redobandire a cetateniei romane.
"În deplasarile noastre prin judete am descoperit din partea autoritatilor publice lipsa de respect si abuzuri in relatia cu cetatenii, mai ales in cazul unor directii ale institutiilor locale. Numarul mare de petitii pe care il primim, si anul acesta se pare ca acest numar va fi mai mare decat in 2011, arata pana la urma ca institutiile statului nu isi fac datoria", a spus mai Gheorghe Iancu. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<