Avocatul Poporului a primit in anul 2011 peste 7.500 de petitii de la cetateni, in care sunt reclamate abuzuri si lipsa de transparenta din partea autoritatilor publice, majoritatea cu privire la dreptul la informatie, dreptul la proprietate privata si liberul acces la justitie.
Şeful Institutiei Avocatul Poporului (AP), Gheorghe Iancu, si adjunctii sai au prezentat, vineri, intr-o conferinta de presa, exemple de sesizari venite de la cetateni.
Astfel, un petent a solicitat Primariei din Targu-Mures sa posteze pe site-ul institutiei informatii de interes public, cum ar fi procesele verbale ale sedintelor Consiliului Local, rapoartele de activitate ale functionarilor sau cum a fost cheltuit bugetul local, insa nu a primit niciun raspuns.
Avocatul Poporului a intervenit si Primaria din Targu-Mures a afisat informatiile cerute la sediul institutiei, iar hotararile normative au fost publicare intr-un ziar local.
Un alt exemplu este cel al unei femei careia Enel Energia Muntenia SA i-a schimbat contorul de energie electrica, insa ea primea acasa doua facturi, de la contorul nou si de la cel vechi. Şi aici numai dupa sesizarea facuta de Avocatul Poporului problema a fost rezolvata, in sensul ca Enel va restitui contravaloarea energiei facturate gresit.
Avocatul Poporului a mai primit o sesizare de la o femeie din Republica Moldova, care a depus in 2007 o cerere de redobandire a cetateniei romane, dar a primit un raspuns peste trei ani, respectiv ca cererea a fost respinsa, fara sa-i fie transmis si ordinul de respingere, astfel incat nu avea posibilitatea sa atace decizia in instanta.
Gheorghe Iancu a aratat ca femeia a depus o a doua cerere la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC), insa nici de aceasta data nu a primit raspuns. Avocatul Poporului a intervenit si cei de la ANC au dat de data aceasta un raspuns, respectiv ca au admis cererea de redobandire a cetateniei romane.
"În deplasarile noastre prin judete am descoperit din partea autoritatilor publice lipsa de respect si abuzuri in relatia cu cetatenii, mai ales in cazul unor directii ale institutiilor locale. Numarul mare de petitii pe care il primim, si anul acesta se pare ca acest numar va fi mai mare decat in 2011, arata pana la urma ca institutiile statului nu isi fac datoria", a spus mai Gheorghe Iancu. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<