Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a celui de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, se arata intr-un comunicat al AP.
"Avocatul Poporului a apreciat ca dispozitiile art. 8 alin. (3) si ale Anexei nr. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, aprobata prin Legea nr. 424/2002, incalca prevederile art. 1 alin. (5), art. 11 si ale art. 20 din Constitutia Romaniei. In considerarea jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului a retinut ca textul legal criticat, ce stabileste obligativitatea platii unei sume cu titlu de despagubire, pe langa amenda contraventionala, nu indeplineste cerintele de previzibilitate impuse de art. 1 alin. (5) din Constitutie, intrucat nu reglementeaza, intr-o maniera clara si previzibila, natura juridica a tarifului de despagubire si nici modalitatea de aplicare a dispozitiilor privind plata acestuia", releva comunicatul.
In materia contraventiilor, tinand seama de natura juridica de sanctionare a unui comportament ilicit, este necesar sa existe o legislatie clara, precisa, adecvata, proportionala, care sa nu dea nastere la interpretari si aplicari diferite din partea persoanelor imputernicite si a autoritatilor publice cu atributii in aplicarea normei contraventionale si de verificare a legalitatii aplicarii acesteia, afirma AP.
In argumentele sale, Avocatul Poporului a sustinut ca legiuitorul este tinut sa asigure cadrul legal, astfel incat cetatenilor sa nu le fie imputabile efectele unei interpretari si aplicari arbitrare a unui act normativ cu dispozitii impredictibile, intr-un stat in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor reprezinta valori supreme recunoscute si garantate la nivel constitutional prin prevederi din Legea fundamentala.
Urmeaza ca instanta de contencios constitutional sa se pronunte asupra exceptiei de constitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului.
"Totodata, Avocatul Poporului a inaintat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru un raport special cu privire la aceasta problema, in care a sesizat atat inadvertentele legislative existente si a prezentat unele greseli, abuzuri sau excese de zel comise de personalul imputernicit al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si de autoritatile implicate in procesul de aplicare a dispozitiilor legale cu privire la achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale in Romania", se mai arata in comunicat. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<