Valer Dorneanu, presedintele CCR, declara ca un prim-ministru dintr-o tara europeana nu-si permite asemene atacuri suburbane la adresa magistratilor constitutionali. Acesta se pregateste sa sesizeze Comisia de la Venetia.
"Am impresia ca prim-ministrul are o altfel de pandemie impotriva Curtii Constitutionale si a mea personal, incitand opinia publica impotriva acestei importante institutii. (...) Din pacate, am impresia ca scaunul a adaugat acelui cuvant 'pandemie' alte dimensiuni specifice bolii scaunului. Eu l-am cunoscut si il cunosc pe domnul prim-ministru de multi ani si de aceea am un pic de fereala si un pic de respect sa-i raspund in aceiasi termeni pe care i-a folosit dansul cu politruci si cu nu stiu ce. Stiu ca dansul a urmat studii la TCM Brasov, nu stiu daca a facut inalte studii pe care sa le si absolve, politice, care sa justifice sa ne califice pe noi, Curtea Constitutionala, cum ne califica. Eu nu ma refer la mine, toti colegii mei sunt profesionisti cu expertiza care nu pot fi calificati in niciun chip politruci", a spus Dorneanu, la Antena 3.
El a sustinut ca Ludovic Orban incita opinia publica impotriva CCR.
"Imi pare rau ca raspandeste asemenea idei in spatiul public si incita opinia publica impotriva CCR, care ea ar fi cea care e vinovata de raspandirea pandemiei, de nerespectarea hotararilor alesilor. Noroc ca a aparut si doamna Weber, Avocatul Poporului, si mai impartim vina de a fi distrugatorii tarii si democratiei. Vreau sa-i amintesc domnului prim-ministru ca noi, institutia CCR, suntem una dintre cele mai importate institutii care apara statul de drept si promoveaza statul de drept. In nicio tara din Europa un prim-ministru nu-si permite sa aiba un asemenea limbaj si asemenea atacuri suburbane la adresa Curtii Constitutionale", a adaugat Valer Dorneanu.
Intrebat daca va sesiza organismele internationale, Dorneanu a spus ca are in vedere acest lucru.
Ce a spus Orban
"Dati-mi voie sa spun cateva cuvinte despre decizia Curtii Constitutionale care mi se pare abracadabranta, mi se pare o incalcare flagranta a Constitutiei de catre organismul care trebuie sa fie paznicul Constitutiei. Asa ceva, va marturisesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate asa. Trebuie schimbata componenta Curtii Constitutionale, trebuie eliminati politrucii de acolo, trebuie sa intre numai magistrati cu cariera serioasa in spate, nu oameni care au facut politica si sunt numiti acolo ca sa raspunda la comenzi politice. ca sa nu spun ca multe din deciziile alea vin impotriva intereselor fundamentale ale Romaniei. Va dau numai decizia legata de lipsirea autoritatilor sanitare si a Guvernului de orice mijloc de a opri raspandirea virusului care a provocat o crestere, cea mai spectaculoasa crestere a numarului de cazuri. In saptamana de dinainte de decizie aveam 370 de cazui in medie pe zi in saptamana anterioara si am sarit la in jur de 1.300 de cazuri la momentul la care s-a adoptat legea in perioada aia de 21 de zile in care a fost vid legislativ si noi practic nu am putut sa luam nicio masura, nici privitoare la persoanele diagnosticate pozitiv, nici privitoare la persoanele de contact pentru care se dispune carantinarea la domiciliu si alte masuri", a declarat Orban.
Premierul a mai declarat ca Parlamentul si-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor in conditiile in care parlamentarii nu raspund pentru votul lor in Parlament.
"Repet, eu nu pot sa inteleg o asemenea decizie, deci noi am atacat, noi, Guvernul, am atacat la CCR legea prin care Parlamentul, o majoritate parlamentara, si-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Adica Parlamentul si-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Va dau un singur exemplu pe care l-am scris acolo: parlamentarii nu raspund pentru votul lor in Parlament si pentru opiniile lor politice. Ce se intampla daca o majoritate parlamentara nu pune pe ordinea de zi proiectul de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Ce se intampla? Ca nimeni nu raspunde, niciun parlamentar dintr-o majoritate, care e interesul unui parlamentar? Sa prelungeasca mandatul cat mai mult, mai ales daca nu va mai fi pe lista in alegerile parlamentare. Deci nu exista niciun fel de responsabilitate pentru parlamentarii individuali care pot sa impiedice organizarea de alegeri libere pentru alegerea celui mai important for reprezentativ in statul roman”, a mai declarat Orban.
Primul ministru a adaugat ca judecatorii CCR ”dau pe banda rulanta decizii care nu au nicio legatura cu Constitutia Romaniei si cu democratia".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<