Avocatul Poporului solicita Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si Penitenciarului Rahova, printr-o recomandare emisa, consilierea psihologica si supravegherea corespunzatoare a detinutilor cu risc suicidar, a celor cu autoagresiuni si violenta crescuta in vederea preintampinarii unor eventuale actiuni suicidare.
Astfel, informeaza Agerpres, ANP solicita derularea pana la sfarsitul anului 2017 de programe de grup pentru aceste persoane, sprijinirea persoanelor private de libertate (cazurile sociale) in contactarea familiei pentru obtinerea documentelor care certifica decesul unui membru al familiei cu ajutorul asistentului social, initierea propunerii de modificare a prevederilor legale, in sensul reglementarii dreptului permisiunii de iesire din penitenciar in cazul decesului unui membru al familiei, cu obligarea autoritatii penitenciare de a intreprinde diligentele necesare obtinerii informatiei asupra decesului membrului familiei.
O alta masura recomandata de Avocatul Poporului vizeaza elaborarea si implementarea unor Strategii de Prevenire a Suicidului in mediul penitenciar, dezvoltarea de programe antisuicid care sa includa materiale scrise, video, teste, avand in vedere ca la nivelul Penitenciarului Bucuresti Rahova managementul riscului suicidar nu reprezenta o prioritate, iar lipsa strategiilor si planurilor de prevenire a suicidului in penitenciar pot avea drept consecinta cresterea numarului de suicide in penitenciare.
Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului transmis marti AGERPRES, recomandarile sunt urmare a sesizarii din oficiu a Avocatului Poporului si a vizitei inopinate efectuate de catre Departamentul pentru Prevenirea Torturii in Penitenciarul Bucuresti Rahova. Sesizarea din oficiu si vizita s-au realizat in urma informatiilor aparute in presa, conform carora un detinut s-a spanzurat ca urmare a refuzului conducerii penitenciarului de a-i permite sa participe la inmormantarile sotiei, copilului si fratelui sau.
Obiectivele vizitei au vizat: verificarea respectarii procedurii acordarii permisiunii de iesire din penitenciar in cazul participarii persoanelor condamnate la inhumarea sotului sau sotiei, unui copil, parinte, frate sau sora ori bunic sau bunica; examinarea cazurilor de suicid din penitenciar si implicit verificarea informatiilor prezentate in mass-media, in legatura cu care institutia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, referitoare la cazul sus-mentionat. Din echipa de vizita au facut parte reprezentanti ai Avocatului Poporului, psihologi, medici si un reprezentant al organizatiei neguvernamentale AEPADO.
Potrivit sursei citate, echipa de vizita a retinut faptul ca intrunirea Comisiei a avut loc la patru zile de la primirea primei cereri a detinutului si cu o zi inainte de inmormantarea fratelui sau, iar conducerea Penitenciarului Rahova a precizat ca intrunirea comisiei a avut loc cu doar o zi inainte de inmormantare, tocmai pentru a asigura timpul necesar in vederea prezentarii certificatului de deces, obligatie ce a fost adusa la cunostinta detinutului.
"in cadrul vizitei, reprezentantii Penitenciarului Bucuresti Rahova au sustinut faptul ca detinutul nu a solicitat sa fie sprijinit in obtinerea certificatului de deces. Aceasta sustinere este contrazisa, insa de faptul ca, in continutul primei cereri, detinutul mentionase in mod explicit ca nu stie cum sa procedeze", se arata in comunicat.
Avocatul Poporului considera ca respingerea permisiunii iesirii din penitenciar motivata de lipsa dovezii decesului unui membru al familiei nu poate fi imputata persoanei private de libertate, care s-a aflat in imposibilitate de a-si contacta familia pentru obtinerea unei fotocopii a certificatului de deces.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Potrivit comunicatului, din datele verificate reiese ca, desi detinutul necesita o supraveghere mai mare din partea personalului cu atributii in acest sens, el a fost repartizat la un punct de lucru care nu necesita supraveghere.
"In ceea ce priveste riscul suicidar, (...) din datele puse la dispozitie de reprezentantii unitatii carcerale, au fost identificate 46 de persoane private de libertate cu risc suicidar. La data vizitei, in Penitenciarul Rahova nu se derula niciun program de grup pentru persoanele cu risc suicidar si (...) managementul riscului suicidar nu reprezenta o prioritate. Un alt aspect constatat de catre echipa de vizita se refera la lipsa strategiilor si planurilor de prevenire a suicidului in penitenciar, mai ales ca unitatea penitenciara custodia peste 900 de persoane private de libertate arestate preventiv, unde riscul suicidar este extrem de ridicat", se mentioneaza in comunicat.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE