Tara noastra a fost din nou condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru ca un detinut nu a putut participa la o inmormantare. Cazul Munteanu si altii contra Romaniei a devenit cunoscut in Franta si Olanda, in timp ce la noi nu exista prea multe relatari.
Autoritatile romane, mai exact autoritatile penitenciarelor nu au respectat o hotarare judecatoreasca definitiva prin care s-a dispus ca reclamantii aflati in detentie sa participe la inmormantarea unor rude apropiate.
Astfel, cei patru reclamanti aflati in detentie au formulat cereri autoritatilor penitenciare si au cerut permisiunea de a parasi inchisoarea pentru a participa la inmormantarea unor membri de familie, in speta parintii acestora. Comisia de recompensa a inchisorii a respins cererile si in consecinta reclamantii s-au adresat judecatorului de drepturi si libertati care prin hotarare a dispus ca acestia sa participe la inmormantare. Desi exista o hotarare judecatoreasca definitiva, autoritatile penitenciarului au refuzat sa-si dea acordul pentru participarea reclamantilor la inmormantare.
Reclamantii s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului. Judecatorii de la Strasbourg au constatat ca, desi exista o hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata, autoritatile penitenciarului nu s-au conformat dispozitiei instantei si au restrictionat reclamantilor dreptul de a participa la inmormantare. Ca urmare, judecatorii europeni au decis ca masura privind refuzul reclamantilor de a parasi penitenciarul si a participa la inmormantarea unui membru apropiat din familie trebuie analizat ca o ingerinta a dreptului persoanei in cauza la respectarea vietii sale de familie.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca Romania se face vinovata de incalcarea art. 8 (dreptul la respectarea vietii private si de familie) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a obligat Statul Roman ca in termen de trei luni sa plateasca fiecarui reclamant suma de 3000 de euro cu titlu de daune materiale si morale.
Concluzia a fost tradusa de un voluntar VeDem Just, insa ea poate fi consultata in limba franceza AICI.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri