Comisia de specialitate a Camerei Deputatilor are in studiu un proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2011 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si pentru executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii.
Articol unic – Se adopta Ordinanta de urgenta a Guvernului nr. 4 din 2 februarie 2011 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si pentru executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii
publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 96, din 4 februarie 2011.
Acest act normativ propune:
A) modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului republicata, in sensul stabilirii regimului juridic al creantelor proprii rezultate din activitatea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si a abrogarii exprese a dispozitiilor art. 10 din acest act normativ, intrucat regimul juridic al finantarii AVAS este reglementat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2004 privind stabilirea unor masuri de reorganizare a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare prin comasarea prin absorbtie cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, cu modificarile si completarile ulterioare.
B) modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2004 privind stabilirea unor masuri de reorganizare a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare prin comasarea prin absorbtie cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, cu modificarile ulterioare, in sensul urmator:
- clarificarea regimului de finantare AVAS, stabilindu-se destinatia sumelor care se aloca institutiei de la bugetul de stat, precum si regimul veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii de privatizare si valorificare a activelor statului;
- precizarea rolului presedintelui AVAS de ordonator principal de credite atat pentru cheltuielile care asigura bugetul de stat, cat si pentru bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare si de valorificare a activelor statului;
- adaptarea componentei Consiliului de supraveghere si indrumare actualei structuri a Guvernului si reducerea numarului membrilor acestuia, de la 9 la 5.
C) eliminarea de la alin. (3) al art. 15 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar a prevederilor referitoare la aprobarea bugetului AVAS.
D) completarea Ordonantei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, in sensul stabilirii posibilitatii institutiei publice debitoare de a solicita instantei judecatoresti competente acordarea unui termen de gratie si/sau stabilirea unor termene de plata esalonata a sumei datorate, concomitent cu posibilitatea acordarii, tot pe cale judecatoreasca, a suspendarii executarii silite pe durata cererii de acordare a termenului de gratie.
E) crearea vocatiei AVAS de a beneficia de sume repartizate din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, in conditiile legii, aceste sume avand afectatiune speciala in conditiile prevederilor articolului 452 alineatul (2), litera a) din Codul de procedura civila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<