O masura pe care am vazut-o aplicata in mai multe tipuri de scenarii in SUA ajunge si in Romania. Agresorii vor fi in curand monitorizati prin bratari electronice care le va permite parcurgerea unui perimetru bine delimitat.
"Le daruim agresorilor bratari electronice! Pe de o parte, agresorii vor fi timorati, speriati de posibilitatea de a fi usor trasi la raspundere penala, de a fi condamnati. Pe de alta parte, organele de ordine devin mult mai eficiente in interventiile lor pentru a proteja victimele, vor putea interveni de indata! Victimele si posibilele viitoare victime ale violentei domestice vor fi mult mai bine protejate prin demersul nostru din Camera Deputatilor. Femeile, dar nu numai ele, vor fi mult mai bine protejate de riscul iminent ca viata, integritatea fizica sau chiar libertatea sa le fie puse in pericol, sa devina victime ale agresorilor aflati adeseori in imediata lor apropiere", a spus deputatul Ioan Cupsa.
Bratarile electronice au tot fost cerute in ultimii ani de organizatiile care lupta pentru drepturile victimelor de a fi protejate de agresori prin masuri concrete. De altfel, si
MAI a initiat un astfel de proiect de lege.
Chiar si fostul ministru MAI
Carmen Dan spunea ca aceste bratari sunt necesare.
Cupsa anunta ca proiectul legislativ urmeaza sa fie dezbatut in Comisia juridica din Camera deputatilor.
"Ca urmare a incheierii dezbaterilor cu reprezentantii societatii civile si cu reprezentantii autoritatilor care vor fi implicate in realizarea acestui proiect, ca urmare a faptului ca am reusit sa identificam solutiile normative cele mai bune, precum si resursele materiale si umane necesare, vom trece imediat la adoptarea in Comisia juridica din Camera deputatilor a unui raport favorabil si vom adopta, mai apoi, prin vot in plenul Camerei initiativa avand identificatorul PLX 129/2020, initiativa legislativa care reglementeaza folosirea "bratarilor electronice", a sistemelor electronice de supraveghere! Dand astfel un suport practic solid pentru aplicarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie si Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protectie! Ordinele de protectie vor deveni eficiente, fie ele provizorii, fie ele europene, si mai putine persoane vor fi agresate si vatamate”, a mai scris deputatul.
Potrivit lui Ioan Cipsa, faza pilot va costa circa 3.5 milioane de euro si ar putea demara de la 1 martie 2022.
Conform proiectului de lege adoptat deja de Senat, bratarile electronice vor avea un sistem propriu de functionare numit SIME - Sistemul Informatic de Monitorizare Electronica.
Acestea vor fi utilizate pentru controlul judiciar, arestul la domiciliu, aplicarea ordinului de protectie provizoriu, aplicarea ordinului european de protectie sau supravegherea la distanta a detinutilor.
Proiectul de lege nu si-a incheiat cursul parlamentar. Acesta asteapta votul din plenul Camerei Deputatilor, promulgarea presedintelui Romaniei si publicarea in
Monitorul Oficial.