10 septembrie - data limita pentru depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a aliantei electorale;
16 septembrie – Termenul–limita pana la care alegatorii cu domiciliul in tara si cu resedinta in strainatate, precum si cei cu domiciliul in strainatate se pot inregistra in Registrul electoral cu adresa din strainatate cu optiunea pentru votul la sectia de votare sau - este un mecanism instituit si pe care ma bucur ca il pot reaminti acum - pentru a opta pentru votul prin corespondenta. Autoritatea Electorala Permanenta are un site dedicat pentru acest lucru; se numeste https://www.votstrainatate.ro/ si am aprecia daca institutiile media pe care le reprezentati ar putea promova acest mecanism, pentru cetatenii romani care se vor afla in strainatate pe data de 1 decembrie.
Incepand cu 16 septembrie – Misiunile diplomatice si oficiile consulare comunica Autoritatii Electorale Permanente propunerile privind sediile sectiilor de votare din strainatate;
Pana la data de 2 octombrie – Depunerea listelor de candidati si a candidaturilor independente pentru Senat si Camera Deputatilor la circumscriptia electorala pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, precum si depunerea listelor de candidati ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale pentru toate circumscriptiile electorale.
17 octombrie – Data pana la care alegatorii cu domiciliul in tara si cu resedinta in strainatate, precum si cei cu domiciliul in strainatate se pot inregistra in Registrul electoral cu adresa din strainatate cu optiunea pentru votul prin corespondenta.
Tot 17 octombrie –este data limita pana la care partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale pot depune listele de candidati si candidaturile independente in circumscriptiile electorale din tara.
22 octombrie – este data limita pentru stabilirea si depunerea semnelor electorale la Biroul Electoral Central.
1 noiembrie – Stabilirea timpilor de antena care revin partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care urmeaza sa participe la alegeri.
1 noiembrie – Inceperea campaniei electorale
30 noiembrie, ora 7.00 – Incheierea campaniei electorale
30 noiembrie, ora locala 7.00 – Inceperea primei zile de votare la sectiile deschise in strainatate
30 noiembrie, ora locala 21.00 – Incheierea primei zile de votare in strainatate
30 noiembrie ora locala 21.00-23.59 – Continuarea votarii in strainatate pentru alegatorii aflati la ora locala 21.00 la sediul sectiei de votare, precum si pentru cei care la aceeasi ora se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in locatia sectiei de votare. Repet, daca nu este clar: vorbim despre orele locale ale tarilor unde se afla sectiile de votare
1 decembrie, ora 7.00 – Inceperea votarii in tara. Inceperea celei de-a doua zi de votare in strainatate, in acelasi timp, la orele locale ale tarilor.
1 decembrie, ora 21.00 – Incheierea votarii in tara si incheierea celei de-a doua zi de votare in strainatate.
1 decembrie, ora locala 21.00-23.59 - Continuarea votarii in tara si in strainatate si pentru alegatorii aflati la ora locala 21.00 la sediul sectiei de votare, precum si pentru cei care la aceeasi ora se afla la rand in afara sediului sectiei de votare sau cei care se afla deja in sectia de votare dar inca nu au apucat sa voteze. Fac toate aceste precizari pentru ca, poate, memoria ne ajuta sa ne aducem aminte ca au existat in trecut mai multe probleme legate de ce se intampla cu cei care se afla aproape sa voteze la ora normala de inchidere a urnelor, dar nu au apucat sa o faca, iata ca se prelungeste pana la miezul noptii.
A doua Hotarare electorala adoptata stabileste masurile tehnice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din 1 decembrie. Sunt detaliate atributiile si sarcinile care revin Autoritatii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sanatatii, Institutului National de Statistica, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, prefectilor si primarilor, in pregatirea, organizarea si desfasurarea scrutinului.
In ceea ce priveste cheltuielile necesare pregatirii, organizarii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, suma totala estimata este de 878,1 milioane lei.