Carmen Dan, ministrul de Interne, a aratat de ce nu a supus la vot intrarea Romaniei in Schengen. Unul dintre motive este si declaratia premierului olandez care a spus ca "mai este munca de facut", referindu-se la Romania si situatia din Justitie.
”Astazi voi participa la ultimul Consiliu JAI sub presedintia romana si cum nu ne putem desprinde de realitatile din tara, ma astept ca in perioada viitoare sa se speculeze ca Romania nu a intrat in Schengen pentru ca ministerul condus de Carmen Dan nu a supus la vot subiectul in ultimul Consiliu JAI al Presedintiei noastre. Un vot pentru extinderea spatiului Schengen prin aderarea Romaniei si Bulgariei se ia cu unanimitate de voturi in Consiliul JAI. Din pacate, acum nu exista aceasta unanimitate. Amintesc aici declaratia publica a Prim-ministrului olandez, care pe 9 mai, chiar la Summitul de la Sibiu, s-a pronuntat in fata jurnalistilor romani ca nu suntem pregatiti pentru aderare. De asemenea, tot la Summitul de la Sibiu, unde s-a discutat despre viitorul UE, subiectul Schengen a lipsit de pe agenda, fiind astfel evident ca marile puteri europene nu sunt nici interesate si nici pregatite pentru o extindere a spatiului Schengen”, a scris Carmen Dan pe pagina de Facebook.
Potrivit acesteia, presedintia Romaniei pe Justitie si Afaceri Interne a testat pozitia statelor membre referitoare la extinderea spatiului Schengen, atat la Consiliul informal din Bucuresti, dar si in formatul COREPER (organismul politic in care ambasadorii statelor membre discuta subiectele care vor intra pe agenda Consiliului), iar 3 state nu sustin aderarea.
Carmen Dan este de parere ca spatiul Schengen nu mai functioneaza in intregime, o explicatie fiind ca, dupa valul de migratie si dupa actele teroriste din ultimii ani, multe state europene sunt reticente fata de o extindere a spatiului.
”S-au introdus controale chiar si la frontierele interne, adica si-au anulat principalul beneficiu al calitatii de stat membru Schengen. Ca exemple sunt frontierele dintre Franta si Germania, Austria cu Germania, Suedia cu Danemarca, Italia cu Franta etc. Fortarea unui vot in Consiliu in conditiile mai sus prezentate ar fi condus in mod evident la un deznodamant negativ si ar fi putut genera inchiderea procesului de aderare. Din acel moment s-ar fi putut cere Romaniei si Bulgariei sa reia intregul proces de evaluare, adica sa se piarda efectiv tot ce s-a castigat in ultimii ani”, a mai scris Carmen Dan.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Potrivit acesteia, Romania indeplineste toate conditiile tehnice pentru aderare, iar MAI actioneaza acum ca un membru de facto al spatiului Schengen, adica face controale la frontiera respectand aceleasi regulamente, are acces la baze de date si introduce in acestea semnalari, face schimb de informatii, participa la misiuni Frontex etc.
”Decizia aderarii este exclusiv politica, iar rezolvarea nu poate fi decat rezultatul unor demersuri politice la toate nivelurile - Presedintie si Guvern”, a incheiat ministrul.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri