Legea 70/2015 da mari batai de cap specialistilor din domeniu.
Dupa cum bine stim, Legea nr. 70/2015 a intrat in vigoare pe 9 mai 2015 si a adus schimbari importante privind tranzactiile in numerar efectuate atat de firme, cat si de persoanele fizice. Este vorba, in principal, despre introducerea unor plafoane privind respectivele tranzactii (incasari si plati), cat si despre interzicerea fragmentarii platilor si/sau incasarilor care depasesc aceste plafoane.
Specialistii au colectionat cateva dintre cele mai importante probleme ce tin de Legea 70 din 2015:
1.
Problema: “In cazul in care un client nu poate plati prin banca, dar merge la banca si depune in contul nostru valoarea facturii, aceasta operatiune intra sub incidenta art. 5 punctul a) din Legea nr. 70/2015? Se considera operatiune de banca pentru client sau plata in numerar a facturii?”
Detalii aici >>>
2. Problema: “Trebuie sa dau un avans spre decontare catre un angajat, prin banca, deoarece nu este la noi la sediu. Avansul este de 9.500 lei. Conform Legii nr. 70/2015, am voie sa platesc 9.500 lei sau sunt limitata la suma de 5.000 lei?”
3. Problema: “Suntem o ferma de animale, cu angajati achizitori in toata tara care primesc avansuri si 2-3 zile pe saptamana umbla prin toate colturile tarii si achizitioneaza animale de la tarani. Cum sa facem sa acordam achizitorilor avansuri mai mari de 10.000 lei? Putem sa deschidem cont pe numele achizitorilor, la banci din diferite judete, iar acestia sa ridice banii numerar de la ghiseul bancii?”
4. Problema: "Diurna platita in valuta angajatilor care se deplaseaza in delegatii in afara Romaniei intra sub jurisdictia Legii nr. 70/2015? Care sunt limitele platilor in valuta catre proprii angajati in cazul deplasarilor in strainatate?”
Detalii aici >>>
5. Problema: “Avem mai multe magazine in tara. Limita de 10.000 lei pe zi pentru platile cash se ia in calcul pentru fiecare magazin in parte sau cumulat pe firma (adica se face un registru de casa cumulat pe zi pe toate magazinele, unde se tine cont de limitarea platilor cash la 10.000 lei pe zi)?”
6.Problema: “Daca eu, persoana juridica, platesc cu foaie de varsamant direct in banca furnizorului o suma de 8.000 lei, am voie sau nu, avand in vedere exceptiile de la art. 5 lit a) din Legea nr. 70/2015?”
Detalii aici >>>
7.Problema: “Cum se poate efectua de catre o societate restituirea unui imprumut pe baza unui contract de creditare in suma de 50.000 lei astfel incat sa nu se considere plata fragmentata conform art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015?”
8. Problema: “In cazul in care o peroana juridica vrea sa achizitioneze un autoturism de la o persoana fizica poate face plata in numerar indiferent de valoarea acesteia?”
9. Problema: “Avem un contract de imprumut de 50.000 lei din anul 2014 (persoana fizica imprumuta o societate comerciala). Cum trebuie sa restituim acest imprumut pentru a nu incalca prevederile Legii nr. 70/2015?”
Detalii aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<