Recent, domnul presedinte al Uniunii Nationala a Barourilor din Romania Av. Dr. Gheroghe Florea a oferit cateva raspunsuri de exceptie pentru publicatia MediereNet.ro.
Intrebat cum vede domnia sa evolutia medierii in Romania, Av. Gheorghe Florea a declarat pentru MediereNet.ro faptul ca asimilarea acestui concept, de mediere, de catre publicul larg, a avut sincope din cauza lipsei de viziune a promotorilor medierii.
Mai mult, domnia sa a explicat: "Desi startul legislativ a fost destul de bun, modificarile succesive au deturnat parcursul medierii de la ceea ce ar fi putut sa fie si au adus-o in situatia in care trebuie s-o ia de la capat. Mai intai s-a incercat, pe cale legislativa, impunerea cu forta a medierii, ceea ce contravine insesi esentei acestei institutii, care trebuie sa aiba la baza liberul consimtamant al partilor."
"Nu poti sterge, printr-o promovare agresiva, traditia unui popor, care stie dintotdeauna ca avocatul este cel care il consiliaza pentru a evita un litigiu sau pentru a-l stinge, atunci cand acest lucru este de dorit sau ca avocatul este cel in masura sa-I ofere securitatea juridica de care are nevoie."
Referitor la legea medierii, domnia sa a precizat ca trebuie modificata substantial. Aceasta decizie este sustinuta si de Decizia Curtii Constitutionale dar si de problemele intervenite in practica, constatandu-se discordante ce trebuie solutionate.
Interviul acordat de Av.Dr. Gheorghe Florea pentru MediereNet.ro se poate consulta aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<