O noua condamnare din partea Curtii Euroene pentru Drepturile Omului impotriva Romaniei, in cazul lui Valentin Campeanu. Este vorba despre un tanar de 19 ani, cu dizabilitati intelectuale, infectat cu HIV si care si-a petrecut intreaga viata in institutiile statului.
Valentin Campeanu a fost abandonat a nastere, seropozitiv si cu dizabilitati intelectuale. Cand a fost gasit de expertii Centrului de Resurse Juridice, cantarea cel mult 45 de kilograme, era izolat, inchis intr-un depozit intunecos si fara haine. Nu vorbea.
"Nu-l atingeti, nu-l atingeti. Are SIDA.", a avertizat medicul in momentul in care Georgiana Pascu, reprezentanta CRJ a incetcat sa atinga patura cu care era invelit Valentin Campeanu, chiar in ultima sa zi de viata.
"Bun, dar cum este posibil ca un astfel de tanar sa se afle aici, sa stea inchis? De ce nu primeste niciun fel de medicament? Este sedat? De ce nu vorbeste?'”, a relatat Georgiana Pascu in documentarul CRJ, citata de Gandul.
CEDO a constatat incalcarea articolului 2, dreptul la viata si articolul 13, dreptul la remedii eficiente.
”In primul rand, victima Campeanu nu avea rude care sa il reprezinte. Procedurile spuneau pana acum ca nimeni nu putea sa dea in judecata statul in numele sau. Acum putem sa dam in judecata statul in numele unor victime. Acest caz a inglobat toate problemele. Valentin Campeanu era orfan, era bolnav, a fost transferta abuziv si a murit fara ca cineva sa se autosesizeze”, au declarat reprezentantii CRJ
Dosarul lui Valentin nu este singurul. In presa s-a relatat si despre situatii din Spitalul psihiatric Poiana Mare, unde ar mai fi existat "cateva zeci de decese", conform TVR, sau chiar 80 de deceze, conform altor surse din presa.
O parte dintre pacientii decedati la spitalul psihiatric Poiana Mare au suferit de subnutritie si hipotermie.
In cazul lui Valentin Campeanu, dupa decesul sau, CRJ a depus plangere la parchet. Procurorii au decis ca nu exista elemente care ar indica faptul ca autoritatile ar fi responsabile pentru moartea tanarului. Au inchis dosarul fara sa inceapa urmarirea penala.
sursa: gandul.info
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<