Curtea de Apel Timisoara este instanta din tara cu cele mai multe hotarari judecatoresti confirmate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), ceea ce dovedeste un inalt profesionalism al magistratilor de aici, a declarat vineri, judecatoarea Lidia Barac, secretar de stat in Ministerul Justitiei.
Potrivit acesteia, intr-o perioada delicata din punct de vedere economico-financiar, aceasta instanta, care cuprinde intreg aparatul pe care il are in jurisdictie, este singura din tara care a incheiat, in anul 2011, un Protocol de parteneriat cu Universitatea de Vest din Timisoara si cu ELSA (Asociatia Europeana a Studentilor in Drept), act care vizeaza, in concret, desfasurarea unor activitati de practica a studentilor la Drept din anii I - III, la sediul Curtii de Apel Timisoara, prin implicarea directa a acestora la serviciile auxiliare - Arhiva, Registratura, Grefa, precum si Biblioteca/Centrul de Informare si Documentare.
'Curtea de Apel Timisoara a rezolvat lucruri de fond, substituind dimensiunea resurselor umane, limitata, in sectorul personalului auxiliar, dar si in ceea ce priveste numarul de magistrati', a declarat Barac.
Studentii lucreaza periodic in cadrul acestor servicii auxiliare ale instantei, timp de cate doua saptamani continuu, trei-patru ore pe zi, sub supravegherea si indrumarea arhivarilor, registratorilor, documentaristilor si a grefierilor Curtii. Acest lucru le permite tinerilor, sub indrumarea unui mentor, sa cunoasca si sa aprofundeze mecanismul procesului de judecata, vazut din culisele instantei, astfel ca discipolul de astazi sa poata deveni judecatorul, avocatul, procurorul, notarul sau juristul de maine.
La sedinta de bilant a Curtii de Apel Timisoara, la care a participat si ministrul secretar de stat Lidia Barac, s-a punctat si faptul ca in ultimii cinci ani volumul de munca a crescut foarte mult, dublandu-se in 2011 fata de 2007, in timp ce numarul magistratilor a scazut. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<