Un salariat aflat in plin proces de cercetare disciplinara are dreptul la aparare, prin urmare angajatorul ar trebui sa ii puna la dispozitie, la cerere, diferite documente care il pot ajuta la fundamentarea apararii sale.
Legislatia in vigoare nu prevede detalii suplimentare cu privire la modul in care salariatul poate obtine diferite probe, insa aceste documente ar trebui sa se circumscrie scopului anuntat.
Situatie concreta: Un angajat cu care suntem in desfasurarea unei cercetari disciplinare a solictat printr-o cerere sa ii punem la dispozitie foile de pontaj, de la angajare (09.2022) pana in prezent. Din punct de vedere legal suntem obligati sa i le punem la dispozitie pe intreaga perioada?
Raspunsul oferit de consilierul juridic pentru PortalCodulMuncii.ro
In Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raspunderea disciplinara este reglementata la art. 247-252.
La art. 251 alin. (4) se prevede ca in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, insa legea nu prevede detalii suplimentare cu privire la modul in care salariatul poate obtine diferite probe.
Citeste si:
Regulile cercetarii disciplinare: salariatul refuza sa se prezinte la convocarea comisiei de cercetare disciplinara
In acest context, putem exprima doar o opinie, si anume aceea ca salariatul ar putea solicita de la angajator anumite documente care il pot ajuta sa isi formuleze apararile, dar aceste documente ar trebui sa se circumscrie acestui scop si, in consecinta, in mod normal, salariatul ar trebui sa precizeze in cererea formulata care este scopul solicitarii tuturor foilor de pontaj de la angajare pana in prezent.
Prin urmare, daca foile de pontaj mentionate au legatura directa cu fapta salariatului care face obiectul cercetarii disciplinare si ele constituie un element pe baza caruia salariatul isi poate fundamenta apararea, apreciem ca acestea ar trebui puse la dispozitia respecivului salariat.
Asa cum am precizat mai sus, aceste aspecte insa nu sunt reglementate prin Codul muncii, si astfel nu am putut identifica o obligatie legala clara din partea angajatorului de a pune la dispozitia salariatului fisele de pontaj din septembrie 2022 pana in prezent.
Explicatii oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.