Au aparut noi reglementari legislative in ceea ce priveste concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, reglementari aprobate prin Ordinul nr. 15/2018/1311/2017 emis de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Iata mai jos care sunt acestea!
Asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, daca indeplinesc stagiul minim de asigurare si prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
Potrivit noilor Norme de aplicarea prevederilor OUG nr. 158/2005, mecanismul functioneaza dupa cum urmeaza:|
• Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala, stabilindu-se numarul necesar de zile de concediu medical.
Cartea verde a contabilitatii
250 Modele Fise de Post
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
• Pentru certificatele medicale “in continuare”, data acordarii nu poate fi mai mare decat data la care se termina valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeasi afectiune.
• Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara: in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate); pentru perioada de internare in spital; pentru imobilizare in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre medicul ortoped/chirurg; situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile; in caz de carantina; pentru pacientii cu afectiuni oncologice.
• Medicul curant din spital elibereaza certificatele de concediu medical numai in ziua externarii pacientului, cu exceptia situatiei in care durata internarii cuprinde perioade din doua sau mai multe luni calendaristice, caz in care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.
• La externarea pacientului din spital, medicul curant elibereaza certificatul de concediu medical, iar in situatiile in care certificatul medical acordat pentru perioada internarii in spital are inscris codul de indemnizatie de urgenta (06) este obligatorie eliberarea unui nou certificat medical pentru perioada acordata la externare.
• La camera de garda a spitalului se pot elibera certificate de concediu medical in caz de urgente medico-chirurgicale neinternate numai de catre medicii de specialitate.
• In situatia in care certificatul de concediu medical se elibereaza la inceputul lunii pentru toata perioada cuprinsa in luna, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1-30/1-31 a lunii respective.
• Orice prelungire a unui concediu medical se efectueaza pe un nou certificat de concediu medical.
Certificatele de concediu medical completate cu codurile de indemnizatie 02, 03, 04 si 10, prevazute pe formularul de certificat de concediu medical, ca urmare a unui accident de munca, cu avizul inspectoratului teritorial de munca/avizul directiei de sanatate publica, precum si cele cu codul de indemnizatie 11 se depun direct la casele teritoriale de pensii.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri