
Florin Citu, prim-ministrul Romaniei, spune ca este de acord cu regionalizarea si sustine ca aceasta "arata progres".
"Sunt mai multi lideri, primari, presedinti de consilii judetene in Partidul National Liberal care impartasesc aceasta opinie, inca nu a fost ridicata la nivel de coalitie, dar o vom ridica daca este important. Mie mi se pare o idee interesanta. Din punctul meu de vedere, mi se pare o idee interesanta si arata si progres", a precizat premierul intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.
Ideea vine de la primarul municipiului Cluj-Napoc, Emil Boc. Edilul sustine ca prin comasarea judetelor in regiuni ar putea fi accesate mai multe fonduri europene si ar fi eliminata birocratia.
Exista deja institutii care functioneaza la nivel regional, asa cum procedeaza in prezent ANAF sau SRI.
In Guvernul Orban s-a discutat si despre scenariul in care Ministerul Dezvoltarii sa isi piarda calitatea de gestionar al POR in favoarea celor opt Agentii de Dezvoltare Regionala (ADR), in coordonarea Ministerului Fondurilor Europene. Exista insa si o problema de avut in vedere: cele 8 agentii de dezvoltare sunt acum ONG-uri care nu pot indeplini functia de autoritate de management.
Regionalizarea - ce cred romanii
Mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate in cazul unui studiu, realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategii (IRES), considera ca prin regionalizare s-ar imbunatati modul de gestionare a treburilor publice ale tarii si ca regionalizarea ar fi mai degraba un lucru bun pentru ei. Presedintele Klaus Iohannis a promis reluarea unei discutii serioase legate de regionalizare, sugerand ca actuala harta administrativa a Romaniei trebuie schimbata. Crede ca doar asa se pot reduce diferentele mari de dezvoltare dintre zonele Romaniei.
Desfiintarea judetelor in cadrul regionalizarii este privita ca fiind o optiune proasta sau foarte proasta de 54% dintre cei care au participat la studiu, doar 37% considerand ca aceasta ar fi o decizie buna sau foarte buna. Un procent semnificativ din respondenti, si anume 67%, considera ca atributiile pe care institutia prefectului le are ar trebui diminuate in cazul regionalizarii, iar aproximativ o cincime dintre cei care au fost intervievati cred ca aceasta institutie ar trebui desfiintata.
Ramane de vazut ce va decide actuala coalitie de guvernare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In perioada in care salariatii sunt afectati de masura reducerii programului de munca kurzarbeit, ei pot sa efectueze concediu de odihna? Cum se ponteaza? De asemenea, pot beneficia de zile libere platite prevazute in Contractul Colectiv de munca pentru diverse evenimente? De asemenea, daca salariatul prezinta certificat de concediu medical inceteaza masura reducerii timpului de munca, si implicit, reluarea in Revisal a programului normal si se inregistreaza certificatul medical? sau?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariatii societatii au CIM cu norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de 40 h/saptamana cu repartizare inegala. Salariul este fix, respectiv 3.000 lei/luna pentru un program complet de lucru. Beneficiaza totodata prin CIM de spor de noapte 25% si spor de weekend 50% pentru orele lucrate in acest regim inregistrate in Revisal procentual. Orele suplimentare se platesc 75% conform minimului legal nespecificat in cim. Salariatii au saptamana de lucru cu zile libere luni si marti si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<