Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit ca bancile trebuie sa stabileasca o dobanda anuala efectiva (DAE) fixa pe durata intregului credit acordat imprumutatului. Este o decizie extrem de importanta, intrucat se va aplica in fiecare tara membra a blocului comunitar.
Conform deciziei CJUE, bancile nu pot stabili o DAE variabila. Aceasta regula ramane valabila chiar si atunci cand dobanda principala este variabila.
Aceasta interpretare poate parea complicata, intrucat DAE reprezinta costul total al creditului. Daca o anumita componenta a imprumutului este variabila, atunci cum poate fi DAE fixa? Ei bine, banca va calcula DAE ca fiind "rata dobanzii aferente creditului si celelalte costuri vor ramane fixe in raport cu nivelul initial si se aplica pana la incetarea contractului de credit".
Va recomandam
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Cum sa reusiti cu brio la examenul de titularizare Cei trei pasi necesari Culegerea de „Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE” este gandita si elaborata pentru obtinerea punctajului maxim la proba scrisa a examentului de titularizare. Lucrarea se adreseaza profesorilor de...
CJUE arata ca un consumator care acceseaza un credit trebuie informat obiectiv despre DAE, astfel incat acesta sa poata compara ofertele de la mai multe banci inainte de a accepta o oferta.
In cauza C-290/19 analizata de CJUE, problema nu a fost dobanda aferenta creditului (care era fixa), ci cuantumul exact al celorlalte costuri, care nu erau stabilite cu precizie, din cauza ca imprumutatul avea o perioada de timp la dispozitie in care sa accepte oferta bancii sau nu.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Fiscal aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea totul despre Impozitul pe Venit si Contributiile sociale + Codul Fiscal actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre noile Taxe, Accize dar si despre Impozitul suplimentar.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<